Kan medlåntagare dra sig ur lånet eller begära tvångsförsäljning av bostadsrätt utan att vara delägare?
Hej, jag är student och köpte en bostadsrätt till mig o min sambo för inte så länge sedan men pga en familjekonflikt vill min medlånetagare dra sig ur lånet. Vi delar på lånet och jag står som 100 % ägare. Kan hen dra sig ur trots att jag äger bostadsrätten och innebär det automatiskt en tvångsförsäljning trots att jag och min sambo sköt våra betalningar? ( en självklarhet)
Mvh
Lawline svarar
Hej, och tack för din fråga!
Svaret på din första fråga är nej. När personen nu står på lånet, är hen skyldig banken (eller var nu pengarna kom ifrån) pengarna och kan inte helt enkelt föra över skulden till dig. För att någon skall bli tvungen att ta över en skuld måste både den som skall ta över skulden och borgenären (t.ex. banken) samtycka. Det enda undantaget kunde vara om låneavtalet av någon anledning skulle innehålla en möjlighet för din medlåntagare att skjuta över lånet på dig. Det är inte sannolikt att det finns någon sådan möjlighet i avtalet.
Vad gäller tvångsförsäljning, är det något som främst kan begäras av en delägare till något. Om du äger bostadsrätten till 100 % finns alltså inte denna möjlighet. Även en bostadsrättsförening kan begära tvångsförsäljning av en lägenhet, t.ex. om man inte har betalat avgiften. Detta är dock naturligtvis en annan sak. Vad gäller exempelvis tvångsförsäljning via Kronofogden är detta heller inte aktuellt, och i varje fall ingenting som din medlåntagare kan begära.
Kort sagt kan inte din medlåntagare komma ifrån lånet (och inte begära tvångsförsäljning) om det inte av någon anledning står i låneavtalet att hen får göra det.
Om du undrar något mer får du gärna höra av dig igen!
Hälsningar,