Kan man utfärda ett tillägg till ett testamente och ange att det ska vara enskild egendom?

2017-11-04 i Testamente
FRÅGA
Hej,Min make och jag har skrivit ett gemensamt testamente.Det stadgar att (förutom den lagstadgade arvslotten) ärver vi varandra och i den händelse vi båda avlider, ärver våra barn (vi har två var från tidigare äktenskap och inga gemensamma barn) till lika delar, d v s 1/4 var. Vi har inte i själva testamentet skrivit att vi önskar arvet till barnen blir enskild egendom. Måste vi skriva om testamentet eller kan vi i separat dokument skriva att det är ett tillägg till tidigare utfärdat testamente och att vi önskar att arv till våra barn blir enskild egendom..?Tack på förhand!
SVAR

Hej och tack för att ni har vänt er till oss med er fråga!

Det aktuella lagrummet för er fråga är Ärvdabalken.

Det är möjligt för er att skriva ett tillägg till ert redan utfärdade testamente. Men det som är värt att notera är att det är samma formkrav på ett tilläggstestamente som det är på ett vanligt testamente så kan det vara värt att upprätta ett helt nytt och undvika eventuell förvirring när testamentet ska tolkas, även om det är tveksamt att någon otydlighet skulle uppstå i ert fall. Men det kraven som krävs för att det ska vara ett giltigt tillägg till ert testamente är:

- Tilläggstestamentet ska upprättas skriftligt och undertecknas av er.

- Underskriften av testamentet ska bevittnas av två vittnen.

- De som bevittnar ett testamente måste veta om att det är ett testamente de bevittnar men behöver inte veta om innehållet i testamentet. De ska även underteckna tilläggstestamentet, (10 kap. 1§ ÄB).

Se även till att tydligt ange i dokumentet att det är ett tillägg till ett tidigare utfärdat testamente.

Hoppas ni känner att ni har fått svar på er fråga, annars är ni välkomna att kontakta oss igen!

Med vänliga hälsningar

Emilia Kinnunen
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2930)
2021-09-18 Vem kan bevittna mitt testamente?
2021-09-13 Kan arvsklasserna påverka möjligheten att skriva testamente utefter egna önskemål?
2021-09-09 Ex-sambons mor skrev testamente i Schweiz
2021-09-07 Hävande av samboavtal och testamente

Alla besvarade frågor (95699)