Kan man returnera produkt utan originalförpackning?

2019-07-07 i Konsumentköplagen
FRÅGA
Har jag möjlighet att returnera en produkt som jag beställt på internet?1. säljaren kräver att jag returnerar produkten i originalförpackningen2. originalförpackningen har jag slängtKan jag ändå returnera produkten och kräva pengarna tillbaka?
SVAR

Hej och välkommen till Lawline med din fråga!

Inledningsvis är öppet köp och bytesrätt ett frivilligt åtagande från företagets sida. Konsumenten har inte någon sådan rättighet enligt lag. Om företaget erbjuder öppet och bytesrätt har dem möjlighet att kräva att varan ska återlämnas i originalförpackningen.

Sedan är frågan varför du vill returnera produkten. Är det för att du helt enkelt ångrat dig eller är det för att varan exempelvis inte motsvarade dina förväntningar? Om det är det sistnämnda så kan du möjligen reklamera din vara i enlighet med 16 § ( fel i vara) och 23 § konsumentköplagen. Fel i vara är det om varan inte stämmer överens med vad som följer av avtalet gällande art, mängd, kvalitet, andra egenskaper och (förpackning). Å andra sidan har du inte rätt till pengarna i första hand vid en reklamation, utan i första får man en ny liknande vara.

Sammanfattningsvis ser jag det svårt för dig att få tillbaka dina pengar utan en originalförpackning om butiken kräver det. Kanske kan du gå till butiken och prata med en ansvarig där ni kan komma överens om en lösning, t.ex. ett tillgodokvitto.

Jag hoppas du har fått svar på din fråga, annars får du gärna återkomma!

Önskar dig lycka till!

Med vänlig hälsning,

Natasha Fathifard
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hallå 1E Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com tack för din förståelse
2019-07-08 10:49
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Konsumentköplagen (889)
2019-09-22 Får jag reklamera en vara som köpts online även om nätbutiken har skrivit "ej returrätt"?
2019-09-21 Måste jag ha kvar originalförpackningen för att få reklamera ett köp?
2019-09-18 Har kunden rätt att häva köpet efter att vi reparerat varan två gånger?
2019-09-14 Har jag rätt till hävning enligt konsumentköplagen om en häst jag har köpt är mindre värd än vad jag trodde?

Alla besvarade frågor (72996)