Kan man kräva arbetsgivaren på felaktigt avdragen lön?
Hej
har några frågor då jag ska göra en stämning på företaget jag jobbade på till 13 aug.
jag har varit anställd sedan den 17 november 2017 till och med 13 aug 2018. jag var anställd som lastbilschaufför. Jag har inte fått något anställningsavtal även fast jag tjatat om detta.
Jag har haft månadslön och sedan när jag inte fått en arbetsorder från lastbils centralen Märsta förenade sån har min chef dragit av pengar som skrivit i min lönespec att jag varit tjänstledig. jag har aldrig ansökt om någon tjänstledighet då jag förstår det som att man måste lämna skriftlig ansökan om det.
under tiden jag jobbat på detta företag så har jag blivit sexuellt trakasserad av en äldre man på en arbetsplats där jag har varit och kört. jag bad min chef om en företagstelefon då vi ringer inom arbetet mycket och jag fått andvända mig av min privat telefon som står i mitt namn och min adress osv. jag har känt mig väldigt otrygg hemma pga detta. en arbetstelefon fick jag efter några veckor efter att jag hade frågat om detta.
jag känner mig väldigt kränkt utav allt detta. och när jag kontaktar min chef ang pengarna så svarar han inte, varken på samtal eller sms.
kan jag kräva mina pengar som han dragit av? kan jag kräva skadestånd pga kränkning? samt kostnader för stämningsansökan samt kostnad på registreringsbevis från bolagsverket?
Lawline svarar
Hejsan, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
1. Kan du kräva de pengar som dragits av från din lön?
Jag tolkar din fråga som att du har arbetat viss tid och haft en fast lön under den tiden. Även om ni inte upprättat ett skriftligt anställningsavtal så kan ni anses ha ingått ett avtal genom konkludent handlande. Detta innebär att eftersom du har arbetat på förtaget, samt att arbetsgivaren har betalat ut din lön så anses det finnas ett avtal er emellan. Med stöd av det avtalsförhållandet, kan de sedan kräva din arbetsgivare på de pengar som saknas, antingen genom att lämna in en stämningsansökan alternativt genom att vända dig till kronofogdemyndigheten. Tänk på att det är du som vid en tvist har bevisbördan på att du faktiskt varit anställd och därmed har rätt till pengarna.
2. Kan du kräva skadestånd för kränkning?
När man känner sig utsatt för sexuella trakasserier så rekommenderar jag att du gör en polisanmälan mot den person som utsatt dig för detta. Om åklagaren sedan väcker åtal mot personen, kan du inom ramen för den processen även kräva skadestånd. Detta framgår av skadeståndslagen 2 kap. 3 §.
3. Kan du få dina kostnader för stämning samt registreringsbevis ersatta?
Om du lämnar in en stämningsansökan mot din arbetsgivare så kan du har rätt till ersättning för dina rättegångskostnader. Den som förlorar ett mål skall som huvudregel ersätta den vinnande partens rättegångskostnader, se rättegångsbalken 18 kap. 1 §.Vilka kostnader som du kan få ersättning för kan du läsa mer om i rättegångsbalken 18 kap. 8 §.
Hoppas du har fått svar på dina frågor!
Vänligen