Kan man göra en viss del av sin lön till enskild egendom?

FRÅGA
Jag har en fråga angående äktenskapsförord och enskild egendom. Är det möjligt att göra en viss del av sin lön till enskild egendom? Hur skulle detta gå till i praktiken? Kan man skriva in i äktenskapsförordet att en viss procent av lönen alternativt en viss summa av lönen varje månad är enskild egendom?
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Som utgångspunkt kan all egendom göras enskild, förutsatt att det finns ett giltigt äktenskapsförord (7 kap. 1-2 §§ äktenskapsbalken). Problemet som kan uppstå om man enbart föreskriver att t.ex. 10 % av lönen ska vara enskild egendom är att pengarna kan sammanblandas med giftorättsgods. Det går med andra ord inte att avgöra vilken del av pengarna på bankkontot som är enskild egendom och vilken del som är giftorättsgods.

För att kunna lösa detta i praktiken är mitt råd att ni föreskriver i äktenskapsförordet att pengar som finns på ett visst bankkonto ska vara enskild (samt att ni har för avsikt att flytta en viss andel av lönen eller en viss summa till detta konto varje månad). Ni bör också skriva i äktenskapsförordet att eventuell avkastning av dessa pengar också ska vara enskild eftersom huvudregeln är att avkastning blir giftorättsgods (7 kap. 2 § 2 st. äktenskapsbalken).

Vill ni ha hjälp med att upprätta ett äktenskapsförord kan ni boka en tid med en av våra jurister. Du är också varmt välkommen att höra av dig via kommentarsfältet nedan om du har fler frågor.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Hälsningar,

Viktor Svensson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Äktenskap och äktenskapsförord (1254)
2021-08-04 Får halvsyskon ingå äktenskap med varandra?
2021-08-02 Jag vill skydda min make från mina skulder vid skilsmässa, kan detta göras med hjälp av äktenskapsförord?
2021-07-31 Vad innebär äktenskapsförordet?
2021-07-15 enskild egendom och testamente

Alla besvarade frågor (94634)