Kan man ge bort en fastighet i gåva med villkor att den inte får säljas vidare?

2017-10-04 i Gåva
FRÅGA
Jag vill ge bort min del i mitt och min ex sambos till henne mot övertagande av lånen. Jag vet att man kan ge det som gåva, men kan man skriva som krav i gåvobrevet att man ska ha vill att det går tillbaka om Sambon ångrar sig och vill sälja?
SVAR

Hej och tack för att du har vänt dig till Lawline med din fråga!

När man ger en fastighet som gåva kan man ha som krav att fastigheten inte får säljas vidare eller belånas och är giltigt såväl mot gåvotagaren som tredje man. För att ett sådant villkor ska vara giltigt krävs det att villkoret har tagits in i gåvobrevet.

Att överta ett lån på en fastighet kan i vissa fall anses vara ett köp. Så är fallet om lånet som övertas understiger taxeringsvärdet (det år den överlåts) på fastigheten.

Om lånet som ska övertas överstiger taxeringsvärdet räknas det däremot som ett köp. Ett sådant villkor som du vill uppställa kan vara oskäligt och därmed utan verkan men det blir en bedömningsfråga från fall till fall.

Sammantaget innebär det alltså att villkorets giltighet beror på om affären ses som gåva eller köp. Var noga med att skriva in villkoren i köpeavtalet.

Lycka till!

Jenny Ångström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Gåva (729)
2021-07-31 Kan man ta reda på huruvida någons egendom är enskild gåva eller ej?
2021-07-31 Vem har rätt till en hund som har överlåtits såsom gåva?
2021-07-28 Fråga om gåva av bil kan krävas tillbaka eller inte
2021-07-21 Kan man återkalla en gåva (fastighet)

Alla besvarade frågor (94564)