Kan man begära ut släktings journal vid dödsfall?

2021-07-28 i Sekretess
FRÅGA
Min moster har gått bort hon har i inga släktingar förutom 4 syskonbarn.Vi hade ingen kontakt .Men skulle vilja läsa hennes journal för att få veta hur hon dog ev sjukdomar.Hemmet där hon bodde säger det är sekretess hur kan vi syskonbarn få del av hennes journal?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! Jag tolkar det som att du undrar ifall släktingar har rätt att ta del av en anhörigs journal när hen går bort.

Avlidna personers journaluppgifter är skyddade av sekretess. Närstående personer kan få ta del av innehållet i en avlidens persons journal sålänge patienten eller närstående inte kan ta skada eller påverkas negativt av det. Läkare eller annan vårdpersonal som var ansvarig för din närståendes vård under den tid hen var vid livet ska göra en bedömning kring saken och ta ställning till om journalen kan lämnas ut. Jag hänvisar dig därför för att ta kontakt med den behandlande läkaren eller vårdpersonalen för att gå igenom saken.

Hoppas att du fått svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar,

Nicolina Abaas
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sekretess (272)
2021-09-17 Kan man få skadestånd när socialtjänsten brutit mot tystnadsplikten?
2021-08-22 Begäran om allmän handling ifråga om personnummer till arbetssökande
2021-08-11 Vad händer när en skolkurator bryter mot sin anmälningsplikt?
2021-08-05 Finns det möjligheter att anmäla arbetsplats anonymt?

Alla besvarade frågor (95868)