Kan man återkalla ett anbud?

Hej! Jag tänkte köpa en antik bokhylla på Blocket och sökte då upp personen på FB. Skrev att jag ville köpa den för 5000 kr men därefter ångrade jag mig och gick in och "återkallade" meddelandet i chatten. Hon har inte hunnit läsa mitt meddelande för det stod att det inte var läst så hon hann alltså inte se det jag erbjöd... Men jag är orolig att det här är bindande ändå? Vad gäller? Snälla hjälp mig. Tack på förhand!

Lawline svarar

Hej,


Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!


Huvudregeln enligt svensk rätt är att anbud och accept är bindande för anbudsgivaren och acceptgivaren, vilket följer av löftesprincipen som regleras i 1 § avtalslagen (AvtL). Det finns dock ett lagstadgat undantag från detta vilket regleras i 7 § AvtL. Där anges att det finns en möjlighet till återkallelse av ett anbud eller en accept. Återkallelsen är endast giltig om mottagaren tar del av den innan eller samtidigt som denne tar del av anbudet eller accepten.

Av din fråga framgår att säljaren inte har hunnit ta del av ditt anbud än eftersom hon inte läst meddelandet, vilket innebär att det är möjligt för dig att återkalla det i enlighet med 7 § avtalslagen. Om säljaren å andra sidan hade tagit del av ditt anbud innan du skickade meddelandet om återkallelse av anbud, hade återkallelsen inte varit giltig.


Vänliga hälsnignar,

Siva ArifRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Avtalsrätt och Anbud och accept? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000