Kan jag som hyresgäst åberopa 1 månads uppsägningstid?

2017-09-29 i Hyresavtal
FRÅGA
Hej!Är inneboende i en lägenhet där vi har kommit överens, skriftligt, om 1 månads uppsägningstid. Jag har nu sagt upp lägenheten den 29/9, men min hyresvärd säger att jag ska betala hyra även för november månad. Stämmer det eller behöver jag bara betala för Oktober?Mvh, Adam
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Hyresvillkor regleras i 12 kap Jordabalken och kallas även för Hyreslagen. Hyreslagen är tvingande till hyresgästens fördel, det vill säga att du som hyresgäst alltid kan åberopa dessa bestämmelser även om ni avtalat om något mindre förmånligt för dig.

I detta fall har ni dock skriftligt kommit överens om 1 månads uppsägningstid, vilket är okej då det är du som hyresgäst som åberopar det. Däremot om det vore ombytta roller, och det var hyresgästen som sade upp dig, så hade du kunnat åberopa reglerna i 12 kap 4 § JB om 3 månaders uppsägningstid, då de som sagt är skyddsregler till fördel för dig som hyresgäst. Avtal om kortare uppsägningstider än de angivna i Hyreslagen är alltså enbart giltiga för dig som hyresgäst, men inte tvärtom. Du behöver därför bara betala hyran för oktober månad.

Med vänlig hälsning

Carolina Lundh
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1588)
2021-07-29 Fråga om besittningsskydd vid uthyrning av privatbostad
2021-07-28 Behöver ens partner stå på hyreskontraktet för att få bo med en?
2021-07-28 Tidsbestämt hyresavtal gällande privatbostad - uppsägningstid
2021-07-28 Uppsägningstid vid uthyrning av privatbostad

Alla besvarade frågor (94346)