Kan jag köpa testamenterad egendom?

2017-04-06 i Testamente
FRÅGA
Min FrågaMin mor och min styvfar var sambo och skrev ett testamente angående deras tillgångar och bostadsrätt.När den ene dör ska den överlevande fritt förfoga över alla tillgångar inklusive bostadsrätten.När bägge är döda ska allt delas 50/50. Hälften till mig och andra hälften till min styvfars 4 syskon. Han hade inga egna barn. Min mor som är 85 år kommer så småningom att flytta till ett äldreboende men vill bo kvar så länge det går. Iden att hon ska slippa krångel med försäljning den dag hon flyttar är att jag köper halva lägenheten. Den möjligheten finns. Man ska tydligen äga så lite som möjligt när man flyttar till äldreboende. Om jag köper halva bostadsrätten, vad händer då, när min mor dör, med tanke på testamentet.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss Lawline med din fråga!

Precis som du säger har din mor möjlighet att sälja sina tillgångar hon fått genom testamentet, och du kan alltså köpa hela eller delar av bostadsrätten.

Vad händer då när du väl köpt del i bostadsrätten? Eftersom testamentets lydelse verkar vara att alla tillgångar ska delas lika mellan de fyra syskonen, å ena sidan, och dig, å andra sidan, kommer all egendom som hon äger när hon dör att delas lika mellan er (11 kap. 1 § Ärvdabalken). När 1/2 av bostadsrätten har sålts äger hon inte den delen och den kan inte heller längre vara del av arvsskiftet. Endast hennes resterande andel i lägenheten kommer att delas lika mellan er arvtagare. Det innebär att du får 1/4 och de andra delar på 1/4.

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga.

Med vänlig hälsning,

Jakob Axelsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2894)
2021-07-27 Är kontanta medel egendom?
2021-07-23 Hur ska jag meddela arvingar om ett testamente, och när kan de senast motsätta sig testamentet?
2021-07-19 Do you need a testament in Sweden?
2021-07-18 Är ett testamente bindande om man upprättat det själv?

Alla besvarade frågor (94273)