FrågaAVTALSRÄTTGåva27/01/2018

Kan jag få villan i gåva från min förälder och därefter belåna den?

Min förälder vill sälja mitt barndomshem och få ut så mycket pengar som möjligt. Jag vill gärna behålla villan. Är det möjligt att få villan som gåva och belåna villan därefter?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Om du inte vill köpa villan på sedvanligt vis från din förälder är det fullt möjligt att din förälder ger dig villan i gåva, som du sedan pantsätter för att få ta lån från en bank. För att gåvan ska bli giltig krävs det att ni upprättar ett gåvobrev enligt 4 kap. 29 § och 4 kap. 1 § Jordabalken. Där ska det anges skriftligt vilken fastighet som avses, mellan vilka personer, och att det är en gåva. För att få kunna belåna villan måste du först ha en lagfart som visar att du är ny ägare för fastigheten. En ansökan om lagfart gör du hos Lantmäteriet.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Jakob AxelssonRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Avtalsrätt och Gåva? Vi hjälper dig till fast pris!

Köpeavtal eller Gåvobrev1495 kr

Upprättande av överlåtelsehandling som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 15 minuters konsultation via mail och/eller telefon. Avtalet kan exempelvis gälla köp/gåva av bil, husdjur, pengar eller möbler. Gäller avtalet aktieöverlåtelser, vänligen klicka här för en offert.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning