Kan jag få häva köpet om en köpt husvagn har ett löst fäste?
Hej!
Jag har köpt en begagnad husvagn på Blocket.se för mindre än 1 vecka sedan. Nu har jag ångrat mig och vill att köpet går tillbaka. Går detta, vad för rättigheter och skyldigheter har jag? Ägaren bor i Stockholm och husvagnen belägen i Hjärup, Skåne. En person var behjälplig m visning av husvagnen och gav nycklar vid köp mha Swish. Jag bad att få papper på husvagnen som var på besiktning, några dagar innan jag hämta den. Där framkom att ett fäste satt löst. Det pappret skickades från Stockholm.
Är det något jag bör tänka på?
Vänliga hälsningar
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Tillämplig lag
Jag tolkar din fråga som att du har köpt en begagnad husvagn av en annan privatperson, och att du nu vill häva köpet. Jag tolkar även det som att du fick reda på det lösa fästet på husvagnen efter själva köpet, och att det är den enda felaktigheten i husvagnen. Det vi först kan konstatera är att det är köplagen (KöpL) som blir tillämplig i din situation.
För att du ska kunna få kräva påföljder mot säljaren, så krävs det först och främst att vissa krav blir uppfyllda, och dessa krav går vi igenom i rubrikerna nedan.
Är det lösa fästet ett fel?
Det som först och främst krävs för att du ska kunna få häva köpet, är att det är fel i husvagnen (KöpL 17 §). Då krävs det antingen att husvagnen avviker från ett eventuellt avtal som du och säljaren kommit överens om eller att husvagnen i något annat avseende avviker från vad du med fog kunnat förutsätta (alltså att du inte kunnat förutse att husvagnsfästet skulle vara löst). Så om det lösa fästet inte är något som du inte kunnat förvänta dig, så är det att anse som ett fel.
Har felet förelegat vid köpet?
Det som också krävs är att felet förelegat vid köpet (KöpL 21 §), men det har det definitivt gjort och jag ska förklara varför. Det är nämligen så att risken för varan övergår till dig som köpare först då husvagnen avlämnats till dig (KöpL 12-13 §§). Någon avlämning hade ju inte skett, och därför har inte risken övergått till dig och felet har på grund av detta förelegat vid köpet.
Hade du kunnat upptäcka felet under undersökningen?
Av det du skriver i din fråga så tolkar jag det också som att du fått göra en undersökning av husvagnen innan köpet (KöpL 20 §). Det som avgör om du får åberopa det lösa fästet som ett fel eller ej, är om du bör ha upptäckt det lösa fästet i och med undersökningen. Nu vet jag inte vad för fäste det rör sig om och hur synligt felet är, men är det så att du borde ha upptäckt felet vid undersökningen, så får du alltså inte åberopa felet, och några möjliga åtgärder kan således inte vidtas mot säljaren.
Skulle fallet vara tvärtom, alltså att du inte hade kunnat upptäcka det lösa fästet under själva undersökningen, så får du åberopa felet.
Om alla krav ovan är uppfyllda, vad kan du då kräva för påföljder mot säljaren?
Om det nu finns ett fel i husvagnen, detta fel har förelegat vid köpet och du inte hade kunnat upptäcka det under undersökningen, så är nästa steg att du måste reklamera felet (KöpL 32 §). Det innebär att du måste meddela säljaren om felet inom skälig tid efter det att du märkt felet eller borde ha märkt felet. Mitt råd till dig är att meddela säljaren om felet så snabbt som möjligt. Om du då reklamerar felet i tid, så har du rätt att kräva vissa påföljder mot säljaren.
I första hand kan jag bara upplysa om att det nog blir svårt för dig att få igenom påföljden hävning, eftersom det då krävs att felet är av väsentlig betydelse för dig och att säljaren insåg eller borde ha insett detta (KöpL 39 §). Ett löst fäste har inte så pass väsentlig betydelse att köpet ska kunna få hävas bara på grund av det.
Det är också så att säljaren har en rätt att få avhjälpa felet, så länge detta kan ske utan väsentlig olägenhet för dig (KöpL 36 §). Ett löst fäste är något som jag tror säljaren kan avhjälpa utan några alltför större svårigheter, ännu en anledning till varför det blir svårt att få igenom hävning. Utöver att säljaren har rätt att avhjälpa felet själv, så har naturligtvis du rätt att kräva avhjälpande som en påföljd också (KöpL 34 §).
Om inte avhjälpande blir aktuellt som påföljd, så kan du istället få kräva prisavdrag (KöpL 38-39 §§). Prisavdraget beräknas på ett sådant sätt att förhållandet mellan det nedsatta och det avtalsenliga priset svarar mot förhållandet vid tidpunkten för avlämnandet mellan varans värde i felaktigt och i avtalsenligt skick.
Sammanfattning
Om nu alla krav är uppfyllda, så kan du alltså kräva säljaren på de påföljder som jag nämnt ovan. Som jag skrev, så tror jag att det blir svårt att få igenom en hävning av köpet, men självklart kan du fortfarande kräva det av säljaren, kom bara ihåg att säljaren har en rätt att avhjälpa felet om denne vill det (utan väsentlig olägenhet för dig).
Min slutliga rekommendation till dig är då att kontakta säljaren för att reklamera om felet snarast. Detta måste ju göras för att du överhuvudtaget ska kunna få åberopa felet.
Hoppas att du fick svar på din fråga och tveka inte att höra av dig igen,
Med vänliga hälsningar,