Kan jag få ersättning för ärr?

FRÅGA
Hej!Jag har flera vanprydande ärr från operationer som genomfördes på 70 talet när jag var 1,5-4 år gammal. Har aldrig fått ersättning för detta och undrar om det finns möjlighet att söka, eller är detta preskriberat?
SVAR

Hej och tack för din fråga!

Jag går igenom lite här nedan hur man kan få ersättning när det gäller ärr.

Försäkring

Många försäkringsbolag ger ersättning för vanprydnad såsom ärr. För att få ersättning för vanprydnader som skett vid en olycka måste du ha en olycksfallsförsäkring. Du kan också få ersättning för ärr orsakade av en sjukdom (till exempel ärr pga. en operation), men då krävs det att du har en försäkring som täcker den sjukdomen du lider av. Dom flesta försäkringsbolag kräver att du har uppsökt läkarvård i anledning av din vanprydnad. Gemensamt för alla försäkringsbolag är att du måste vänta 1-2 år efter vanprydnadens uppkomst innan en eventuell ersättning kan lämnas.

Preskriptionstid

En skada bör anmälas så fort som möjligt. Har det gått tio år eller mer är det för sent att anmälan skada, rätten till ersättning är då nämligen preskriberad. Att ärendet är preskriberat betyder att du inte längre har rätt till ersättning därför att det gått för lång tid innan du anmälde skadan eller framställde ditt krav. Ersättning för personskada omfattas vanligen av den tioåriga preskriptionstiden som återfinns i preskriptionslagens 2 §.

Sammanfattningsvis, eftersom det har gått mer än 10 år sedan dessa operationer och således ärren så är det preskriberat och det går nog tyvärr inte att få någon ersättning.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Mvh

Sean Persson
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
AA64Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-09-02 13:41
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Hälso- och sjukvård (170)
2019-09-08 Ersättning för patientskada
2019-08-31 Hur anmäler man brister i hälso- och sjukvård?
2019-08-31 Kan jag få ersättning för ärr?
2019-07-14 Kan jag anmäla en läkare för olämpligt bemötande?

Alla besvarade frågor (72978)