Kan fastighetsköpare kräva att säljare städar/bekostar röjning av fastighet?

2017-06-04 i Skadestånd
FRÅGA
Vid tillträde till en fastighet fanns skräp kvar på vinden till en lada. Kan köparen kräva efter tillträde att jag röjer detta eller bekostar detta?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Ingen lagstadgad skyldighet
Det finns ingen lagbestämmelse i jordabalken som ålägger säljaren en skyldighet att städa en fastighet innan tillträde. Däremot brukar skyldighet om flyttstädning vanligtvis skrivas in i köpekontraktet. Det innebär att svaret på din fråga är beroende av vad som står i ert köpekontrakt.

Om ni avtalat om flyttstädning
Förutsatt att ni avtalat om att fastigheten skulle städas, finns en teoretisk möjlighet för köparen att kräva att du röjer eller bekostar en röjning. Detta med anledning av att det skulle kunna anses föreligga ett avtalsbrott. Köparen bör i första hand be dig att städa, men köparen har även möjlighet att städa själv/ta in en firma som sköter städningen åt denne. Därefter har köparen möjlighet att ta saken vidare för att kräva dig på betalning för erlagt arbete. Betalningen skulle då kunna krävas/styrkas med avtalet och bilder på den ostädade vinden som bevis.

Notera dock att svaret, som tidigare nämnts, är helt beroende av vad som avtalats säljare och köpare emellan. Det bästa är dock alltid att tillsammans med köparen komma överens om en egen lösning.

Hoppas att du fått svar på din fråga.

Mvh,

Nina Erlandsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Skadestånd (72)
2021-07-20 Vad gäller om grannen byggt en brunn in på min mark?
2021-06-21 Kan en granne fälla ett träd utan tillåtelse på annans tomt?
2021-04-11 Ska reparationskostnader för kattkiss ersättas?
2021-03-06 Min granne har beskurit en inte helt obetydlig del av mitt äppelträd - Vad gäller?

Alla besvarade frågor (94413)