Kan ett äktenskapsförord åsidosätta en makes försörjningsskyldighet?

FRÅGA
Hejsan! Det är så att jag gifte mig med en kvinna och nu har det kommit fram att hon har skulder hos kronofogden och dem vill driva in dem med löneutmätning så för min del innebär det indirekt att jag ska försörja henne och betala hennes skulder eftersom att jag ska försörja henne, kan man komma runt detta med hjälp av ett äktenskapsförord där mina pengar är mina och hennes är hennes?Tack på förhand
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Makar ska försörja varandra, men svarar för sina egna skulder
Ni ska var och en efter egen förmåga bidra till hushållet, i första hand handlar det om pengar men det kan också vara i form av arbete med hemmet. Om din fru inte kan tillgodose sina egna personliga behov med sin lön, ska du skjuta till de pengar som behövs. Observera dock att var make svarar för sina egna skulder, du måste alltså inte betala av hennes skulder med de pengar du tjänar. (6 kap 1 och 2 §§ samt 1 kap 3 § äkenskapsbalken)

Äktenskapsförord åsidosätter inte försörjningsskyldigheten
Ett äktenskapsförord anger vilken egendom som är respektive makes enskilda egendom och som därmed inte ska ingå i en bodelning vid en eventuell skilsmässa. Det är alltså inte något som du under äktenskapet kan använda för att inte behöva försörja din fru. Viktigt är dock att det, trots detta, kan vara bra att ha ett äktenskapsförord för att skydda sin egendom och undvika diskussioner om hur egendomen ska fördelas vid en eventuell separation.

Hoppas du har fått svar på din fråga! Skulle du vilja att du och din fru skriver ett äktenskapsförord är ni varmt välkomna att kontakta Lawline Juristbyrå så hjälper de er med det, du bokar tid här.

Med vänliga hälsningar,


Johanna Bergvall
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Äktenskap och äktenskapsförord (1252)
2021-07-31 Vad innebär äktenskapsförordet?
2021-07-15 enskild egendom och testamente
2021-07-01 Vad gäller för bostadstillägg vid giftemål?
2021-06-30 Kan ett äktenskapsförord tecknas under pågående äktenskap? + hur behandlas pensionssparande vid bodelning?

Alla besvarade frågor (94564)