Kan en polisanmälan om misshandel dras tillbaka?

FRÅGA
Jag har gjort en polisanmälan om misshandel där jag är offret och min pojkvän den som slog, men nu är allting bra och jag vill ta tillbaka min anmälan. Fick ett brev hem från tingsrätten, min fråga är: går det att ta bort anmälan?
SVAR

Hej, tack för att du vänt dig till Lawline med din fråga!

Kan en polisanmälan för misshandel dras tillbaka?

Polisen är skyldig att utreda brott som hör under allmänt åtal, se 9 § polislagen. Misshandel är ett brott som hör under allmänt åtal, se 20 kapitlet 3 § rättegångsbalken och 3 kapitlet 5 § brottsbalken. Det innebär att polisen har en skyldighet att utreda den misshandeln som du har anmält, detta framgår bland annat av åklagarens åtalsplikt i 20 kapitlet 6 § rättegångsbalken. I slutändan är det åklagaren som beslutar om åtal ska väckas eller inte, se 45 kapitlet 1 § rättegångsbalken. Det kan till exempel bero på hur stark bevisning åklagaren anser sig ha.

Möjlighet att ej medverka i utredningen

Som anmälare har du möjlighet att höra av dig till polisen för att ändra eller lägga till något i den polisanmälan som du redan gjort. Du har dessutom alltid valmöjligheten att inte medverka i utredningen.

Sammanfattning

Misshandel är ett brott som hör under allmänt åtal, och eftersom du redan har gjort en polisanmälan så är det upp till åklagaren att åtala eller inte (det kan exempelvis bero på hur stark bevisning åklagaren har samlat på sig). Du som anmälare kan alltid välja att meddela polisen ändringar i din polisanmälan, och du behöver inte medverka i någon framtida utredning.

Jag hoppas du fick svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar,

Jonathan Lengyel
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Brott mot liv och hälsa, 3 kap. BrB (380)
2020-11-10 Hur lång tid efter brott kan man anmäla?
2020-11-07 om man spottar något i ansiktet under Coronapandemin?
2020-10-27 Vad kan straffet blir om man slår till någon?
2020-10-18 Vad kan man få för straff för att ha misshandlat sin flickvän?

Alla besvarade frågor (86414)