Kan en asylsökande utan personnummer gifta sig i Sverige?

FRÅGA
Hej! En asylsökande saknar de fyra sista siffrorna i ett personnummer - hur gör man då en hinderspröving hos Skatteverket?
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Av blankett SKV 7880 Hindersprövning - ansökan och försäkran framgår det på sida två att om personnummer saknas så fyller man istället i födelsedatum.

Jag utgår från att den person som inte är asylsökande är folkbokförd i Sverige och har ett personnummer. Eftersom endast en av er är folkbokförd i Sverige så måste ni tillsammans besöka ett av Skatteverkets servicekontor i samband med inlämnande av er ansökan för hindersprövning. Den av er som som inte är folkbokförd i Sverige måste styrka sin identitet med pass. Hen måste också lämna in ett intyg där hens civilstånd framgår som är högst fyra månader gammalt och det ska vara utfärdat behörig myndighet i landet där hen är medborgare (3 kap. 2 § äktenskapsbalken). Om ett sådant intyg saknas kan hen kontakta Skatteverket, det land hen är medborgare i eller landets närmaste ambassad för närmare upplysningar. Du kan läsa mer hindersprövning på Skatteverkets hemsida.

Jag hoppas att du fått svar på din fråga.

Med vänlig hälsning,

Lenita Pettersson
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Äktenskap och äktenskapsförord (1289)
2022-01-27 Kan en göra en andel av bostad till enskild egendom?
2022-01-13 Avtala bort giftorätten
2022-01-10 Kan man köpa en lägenhet utan att få godkännande från sin man?
2021-12-31 Hur gifter man sig i Sverige?

Alla besvarade frågor (98657)