Kan bilhandlare sälja vidare en bil han aldrig köpt av mig?

2020-12-13 i Köplagen
FRÅGA
Jag gjorde upp med en bilhandlare, muntligt, att han skulle köpa en husbil för 5000:-. Han slutförde inte affären utan den stod kvar på mig, men lämnades på en betalparkering, efter 6300:- i p-böter ringde jag en bärgare, på polisens inrådan, som drog den till en verkstad, samt beställde nya papper på bilen.Det ringer någon och säger att han köpt den. Den står på mig. Kan bilhandlaren sälja den?Vad bör jag göra?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Utredning

Som jag förstår din fråga har du kommit överens med en bilhandlare om att han skulle köpa en husbil av dig för 5.000 kronor. Eftersom handlaren inte slutförde affären och bilen stod kvar på en betalparkering fick du omfattande parkeringsböter. I det skedet ringde du en bärgare som drog den till verkstad. Nu har någon hört av sig och sagt att hen köpt bilen av bilhandlaren. Bilen står på dig och du undrar om bilhandlaren kan sälja den.

I ditt fall regleras vad som gäller mellan dig och bilhandlaren av köplagen (konsumentköplagen vore endast tillämplig för det fall att du hade köpt en bil av bilhandlaren). Köplagen fyller ut om det inte finns något annat avtalat er emellan. Utgångspunkten är att avtal ska hållas. Har du och bilhandlaren kommit överens att han ska köpa bilen av dig för 5.000 kronor gäller således det. Har inte annat avtalats ska säljarens och köparens prestationer utväxlas samtidigt. Det innebär att du har rätt att behålla bilen tills köparen betalt köpeskillingen och köparen har rätt att behålla köpeskillingen tills du levererat bilen. Principen brukar uttryckas med begreppet "zug um zug" och framkommer av såväl 10 § som 49 § köplagen.

I ditt fall har ni förvisso kommit överens om att bilhandlaren ska köpa bilen av dig. Däremot har bilhandlaren aldrig presterat genom att betala för bilen. Det har således inte skett någon affär och ägandet har inte gått över till bilhandlaren. Eftersom att bilhandlaren inte var ägare av bilen kan han inte heller sälja den vidare till tredje man (den som hört av sig till dig). Om bilhandlaren har sålt bilen vidare till tredje man får hen vända sig mot bilhandlaren med sina krav. För att ha möjlighet att hävda godtrosförvärv och rätt till bilen hade krävts att personen ifråga köpt bilen av bilhandlaren, att bilhandlaren hade den i sin besittning utan att vara ägare till den och att personen ifråga hade fått bilen med sig därifrån (fått den i sin besittning).

Utifrån det du berättat i din fråga är min bedömning att du inte har några förpliktelser i förhållande till personen som hör av sig och säger att hen köpt den. Vill bilhandlaren sälja den vidare får bilhandlaren först komma överens med dig och köpa den (och betala för den). Först då kan hen sälja den vidare. Har bilhandlaren sålt den vidare utan att kunna leverera den (i och med att bilhandlaren inte var ägare) får personen vända sig mot bilhandlaren med sina krav. Vill personen ifråga göra gällande bättre rätt till bilen får hen vända sig till domstol; utifrån det du berättat förefaller det som att sådana möjligheter saknas. Hen får istället vända sig mot bilhandlaren och kräva återbetalning. Du har inte förpliktelser mot personen som hört av sig.

Om du behöver vidare hjälp från en av våra jurister är du varmt välkommen att återkomma till mig per e-post för en offert och vidare kontakt. Jag nås för ändamålet på dennis.lavesson@lawline.se.

Med vänliga hälsningar,

Dennis Lavesson
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Köplagen (1337)
2021-04-18 Kan säljare ångra sig när avtal har ingåtts?
2021-04-13 Kan jag begära ersättning för ursprungligt fel på traktor?
2021-04-13 Fel vid köp av begnanad bil
2021-04-12 Vad har jag för rättigheter vid försenad leverans?

Alla besvarade frågor (91389)