Kan arbetsgivaren ta tillbaka erbjudande om anställning?
Jag har varit på 2 anställningsintervjuer hos "Företaget AB". Jag har träffat rekryterande chef, VD och HR chef. Har även haft "småintervjuer" över telefon med rekryterande chef.
Jag och rekryterande chefen har haft skriftlig och muntlig löneförhandling. Vi kom överens. Jag har fått ett mail om detta. Chefen har skriftligen presenterat mitt introduktionsprogram, provisionsmodell och andra förmåner.
Den 24/4 får jag ett mail från chefen:
Hej Elisabeth,
Tack för mycket bra samtal igår på telefon!
Vi känner att du brinner för att bli en av oss och din långa säljerfarenhet i kombination med din framåtlutade och trevliga personlighet är vad "Företaget AB" söker just nu.
Förutsatt att referenssamtalen faller väl ut så vill vi därmed erbjuda dig en provanställning enligt nedan och hoppas att du vill jobba med oss för att ta in nya spännande kunder till "Företaget AB"!
(Provanställningen = 6 månader) Jag har medvetet tagit bort företagsnamnet. I originalmailet anges det korrekta företagsnamnet.
Chefen har även ringt på mina referenser med mycket bra resultat, rekryterande chefen var helnöjd!
Även detta har jag fått mail om.
Nu säger chefen, helt plötsligt, att de funderar på att antingen anställa mig eller en annan kandidat?? De har aldrig nämnt någon motkandidat.
Får företag agera på detta sätt? Jag har ju skriftligen fått veta att chefen har beslutat att provanställa mig. Får jag inte jobbet hamnar jag i en ekonomiskt prekär sits. Vilka rättigheter har jag i detta fall ?
Lawline svarar
Hej,
Tack för att du väljer att vända dig till Lawline med din fråga.
Erbjudande om anställning
Det finns inga formkrav för att ingå ett bindande anställningsavtal, vilket innebär att det är möjligt att ingå bindande avtal både muntligen och skriftligen samt i vilken form som helst. Om din arbetsgivare erbjuder dig anställning och du tackar ja till detta erbjudande, är det tillräckligt för att ett anställningsavtal ska ha ingåtts mellan dig och arbetsgivaren. Att dessa två moment krävs för ett bindande avtal följer av de allmänna reglerna om avtals ingående som du finner i Avtalslagen.
Under förutsättning att du tackade ja till det erbjudande som företaget skickade till dig via mail, har ni därmed ingått ett bindande anställningsavtal. Din arbetsgivare har i sådana fall inte rätt att frånträda avtalet eftersom utgångspunkten är att avtal ska hållas. Om du inte tackat ja till erbjudandet, är det däremot inte helt säkert att ni ingått något anställningsavtal än.
Eftersom det är du som vill göra gällande att ett anställningsavtal har ingåtts, är det du som också måste bevisa detta. Du har med andra ord bevisbördan för att ett anställningsavtal har ingåtts. Den skriftliga mailkonversation ni har haft, där arbetsgivaren faktiskt har erbjudit dig jobb, är till stor hjälp för att nå upp till beviskravet. Det är viktigt att kunna visa att du även har antagit erbjudandet. Om du på detta sätt kan styrka att ni har ingått ett anställningsavtal, ska du ha rätt till en provanställning.
Provanställning
Eftersom utgångspunkten är att avtal ska hållas, får arbetsgivaren inte dra sig ur ett ingånget anställningsavtal hur som helst. Däremot kan arbetsgivaren avsluta din anställning. Även om du kan ha rätt till en provanställning för att ni ingått ett bindande anställningsavtal, är det därför viktigt att känna till de regler som gäller för att en provanställning ska kunna avslutas. Dessa regler finner du i 6 § Lag om anställningsskydd. En provanställning kan avbrytas av arbetsgivaren när som helst. Arbetsgivaren behöver inte ha någon särskild grund för att avbryta din provanställning och behöver inte heller iaktta någon uppsägningstid. Detta innebär att anställningen upphör omedelbart.
Sammanfattningsvis, är det troligt att ni ingått ett bindande anställningsavtal och att du kommer kunna visa detta med hänsyn till den mailkonversation ni haft. Däremot är det samtidigt viktigt att känna till att en provanställning kan avslutas när som helst utan några särskilda skäl och utan någon uppsägningstid. Om du är medlem i en facklig organisation rekommenderar jag dig att ta kontakt med dem för att få råd och hjälp i frågan.
Hoppas att detta besvarar din fråga. Om du har ytterligare frågor är du varmt välkommen att återkomma till oss!
Med vänlig hälsning,