Kan arbetsgivaren hålla inne lön vid kontraktsbrott?

2017-09-24 i Övrigt
FRÅGA
Hej jag hade en säsongsanställning 1jul-10aug,jag slutade den 3aug på egen begäran pga av omständigheterna på arbetsplatsen.Nu har jag begått kontraktsbrott , och Nu undrar jag om jag har rätt till någon lön överhuvudtaget.
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Lagstiftning om anställningar regleras i huvudsak i Lagen om Anställningsskydd.

Anställningar gäller tills vidare och om inte annat har avtalats har både arbetsgivare och arbetstagare rätt till en månads uppsägningstid. 11 § LAS. Din lön skall självklart betalas ut för det arbete du utfört. Den måste arbetsgivaren betala ut oavsett hur du väljer att göra.

Kontraktsbrott
Du kan bli skadeståndsskyldig om du inte iakttar uppsägningstiden, som i ditt fall inte arbetar till den 10 aug, 38 § LAS. Sammanfattningsvis har du rätt till lön för det arbete du utfört. Min rekommendation är att du talar med din arbetsgivare att du inte kan fortsätta jobba på grund av omständigheterna på arbetsplatsen. Det brukar oftast vara de bästa lösningen för båda parter.


Hoppas du fick svar på din fråga. Återkom gärna om du vill berätta hur det gick.

Vänligen,

Robert Green
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1918)
2021-07-29 Nekad jobb på grund av brottsmisstanke
2021-07-27 kan arbetsgivare göra avdrag för arbetskläder?
2021-07-26 särbehandling ålder vid anställning
2021-07-24 Hur mycket får man arbeta i sträck?

Alla besvarade frågor (94413)