Kamera var mer använd än utfäst - rätt till prisavdrag?

2017-10-06 i Köplagen
FRÅGA
Hej,jag driver en enskild firma och köpte för en vecka sedan en begagnad kamera av ett företag. Ett av kriterierna som var viktigt för mig var hur många exponeringar kameran har tagit då det påverkar hur mycket av livslängden som finns kvar. Vid försäljning gick det inte att kolla upp hur många den hade tagit på grund av diverse teknikaliteter, men säljaren hävdade med självsäkerhet att den hade tagit 36000 (av livslängdens 150000). Vid kontroll idag (1,5 vecka efter köp) så visar det sig att den siffran var närmare 90000 alltså att kvarvarande livslängd är 40% istället för 74%.Vad har jag för möjlighet att kräva ersättning eller sänkt köpeskilling av företaget som sålde den? Både som företag och som privatperson?Företaget jag köpte den av är ingen kamerabutik utan en privatperson som sålde den genom sitt AB.Tack på förhand för hjälpen.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline!

När ett företag köper en kamera av ett annat företag (eller av en privatperson) gäller köplagen. Enligt 19 § ska varan stämma överens med vad säljaren särskilt utfäst om varans egenskaper. Det saknar betydelse om säljaren inte var medveten om att utfästelsen var felaktig. Om varan inte stämmer överens med utfästelsen är den att betrakta som felaktig. så länge felet haft betydelse för ditt val att köpa varan för det priset du gav.

Vid felaktig vara får köparen kräva prisavdrag motsvarande värdeskillnaden på varan (38 §). Denna bedömning görs normalt sätt utifrån marknadsvärdet (Jori Munukkas lagkommentar i Karnov). Utifrån de omständigheter du givit mig skulle jag säga att du har ett typfall för när man har rätt till prisavdrag.

Du kan kräva ett sådant genom att skriva till säljaren och framställa kravet och dina skäl till kravet.

Om säljaren vägrar ge dig prisavdrag råder jag dig att ta kontakt med oss på info@lawline.se där vi kan hjälpa dig vidare i detta ärende. Alternativt kontakta oss på telefon: 08-533 300 04, öppettider: mån-ons kl. 10.00-16.00.

Hoppas det besvarar din fråga. Tveka inte att höra av dig till oss igen nästa gång juridiken krånglar!

Vänliga hälsningar,

Samuel Karlsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Köplagen (1383)
2021-07-26 Häva köp och kräva ersättning för kostnader - köplagen
2021-07-26 När har köparen rätt att häva köpet enligt köplagen?
2021-07-26 Köparen är sen med betalningen, vad kan jag göra?
2021-07-24 Vem bär ansvaret för en skadad vara vid ett transportköp?

Alla besvarade frågor (94235)