Justera lön för provanställd

2017-09-04 i Anställningsformer
FRÅGA
Jag har skrivit ett anställningsavtal med en ny arbetsgivare. Den avtalade lönen stod i kontraktet, som är underskrivet och klart. Sedan hör arbetsgivaren av sig och reviderar lönen - och säger att den är för hög. Har jag juridiskt rätt till den lönen som finns på papper? Notera att det är en tillsvidareanställning, om än med tre månaders provanställning.
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Till att börja med kan det finnas ett kollektivavtal som arbetsgivaren är bunden av, och som således kan uppställa särskilda regler för arbetsgivaren som t.ex. minimilön för anställda.

Finns det inget kollektivavtal gäller Lag om anställningsskydd (LAS) fullt ut.

Ett avtal är givetvis bindande, under förutsättning att det inte är ett väldigt uppenbart fel. En arbetsgivare kan inte ensidigt sänka din lön, utan det måste ske efter en överenskommelse, annars är det att likställa med att arbetsgivaren säger upp arbetstagaren och erbjuder ett nytt, sämre, avtal.

För att säga upp en anställd måste arbetsgivaren, normalt, kunna visa upp en saklig grund (arbetsbrist). I detta fall är du tyvärr provanställd, vilket innebär att du kan sägas upp när som helst utan att arbetsgivaren behöver ange något skäl. Ett eventuellt kollektivavtal kan dock uppställa särskilda krav för uppsägning/förhandling/lön vid provanställning. Annars har arbetsgivaren sannolikt rätt att "kräva" en reviderad lön, och du har i sådana fall rätt till två veckors uppsägningstid, med den "gamla" lönen.

Med vänlig hälsning,

Anton Olenius
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Anställningsformer (794)
2021-07-28 Förlängning av visstidsanställning
2021-07-24 Får en provanställd användas på samma sätt som ordinarie personal?
2021-07-16 Lön för provjobb?
2021-07-09 Vad innebär en projektanställning?

Alla besvarade frågor (94370)