FrågaAVTALSRÄTTÖvrigt28/05/2021

Jag har fullmakt att förvalta ett dödsbo, vad händer om fullmaktsgivaren dör?

Hej!

Jag har en fullmakt att föra dödsboets talan. 2 dödsbodelägare: 1 jag 2: min bror.

Nu har tyvärr min bror avlidit. Kan jag fortfarande föra dödsboets talan utan att en ny fullmakt

måste utfärdas?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag tolkar det som att din bror har givit dig fullmakt att förvalta det dödsbo som ni är delägare i och du undrar vad som gäller avseende fullmakten nu när din bror har gått bort. Det framgår inte i din fråga men jag kan tänka mig att det handlar om att din bror har arvingar, varför jag även besvarar vad som gäller beträffande dem.

Fullmakten påverkas inte av att fullmaktsgivaren (din bror) har gått bort (21 § första stycket avtalslagen). Detta innebär att du fortfarande har rätt att förvalta dödsboet och att ingen ny fullmakt behöver utfärdas.

Dessutom är du den enda efterlevande dödsbodelägaren nu vilket innebär att fullmakten inte har någon betydelse (18 kap. 1 § första stycket ärvdabalken). Finns det arvingar till din bror (exempelvis din brors barn) är de endast dödsbodelägare i din brors dödsbo, och inte i det dödsbo som du ska förvalta (18 kap. 1 § tredje stycket ärvdabalken).

Hoppas att svaret har varit till din hjälp, annars är du varmt välkommen att höra av dig igen!

Med vänlig hälsning,

Minna WallRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Avtalsrätt och Övrigt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000