Innehållet av individuella överenskommelser fastställs av avtalsparterna eller av domstolen.

2017-11-28 i Muntliga avtal
FRÅGA
Jag har betalat en faktura för inköp av en möbel som levererades till min f.d pojkvän. Han betalade fordonsskatten på en bil som jag är ägare till för att han skulle låna den. Nu är bilen avställd och skatten kommer att återbetalas till mig. Har jag rätt att behålla dom pengarna för att täcka kostnaden för hans möbel?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Den som har rätt till återbetalning av fordonsskatt från Transportstyrelsen är ägaren. Enligt lagen har du rätt att behålla pengarna.

Frågan handlar egentligen om huruvida det finns ett avtal mellan er som ger rätt till honom att kräva pengarna från dig och, om ett sådant avtal finns, om det finns någon klausul i samma eller något annat avtal som ger rätt till dig att vägra att betala pengarna eftersom du har fått täcka möbelkostnaderna.

Denna fråga är inte reglerad i lagen och det beror på innehållet av era överenskommelser. Utgjorde fakturan du betalade för hans möbler ett lån eller en gåva? Under vilka villkor? Betalade han fordonsskatten för att få tillbaka den eller som ett slags hyra för att låna bilen? Det är dessa frågor som endast är reglerade i de underförstådda avtalen mellan er och som endast ni får bestämma över. Kan ni inte komma överens om svaren på dessa frågor får man vända sig till domstolen för att fastställa avtals innehåll. Alternativt kan en jurist förklara hur det fungerar med rättigheter och skyldigheter och hjälpa er att fastställa innehållet i efterhand.

Jag hoppas att du fått svar på din fråga!

Ovan svar är vad som inryms inom vår gratisrådgivning, behöver du vidare rådgivning rekommenderar jag att du kontaktar någon av de specialiserade jurister Lawline samarbetar med. Du kan boka tid på ett kontor nära dig direkt via http://lawline.se/boka alt klicka på knappen till höger.

Med vänliga hälsningar,

Sotirios Apostolou
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Muntliga avtal (220)
2021-09-30 Hur gör man om part inte lever upp till muntligt avtal?
2021-05-06 Ska ett muntligt avtal vara gällande?
2021-02-27 Inneboende vägra lämna?
2021-02-20 Är ett löfte om köp bindande?

Alla besvarade frågor (96481)