Innebär återanvändning av porslin upphovsrättsligt intrång?

2017-08-21 i Immaterialrätt
FRÅGA
Gällande immaterialrätt. Vad är skillnaden mellan att sälja smycken gjorda av bilder på upphovsskyddade produkter sk. Bildsmycken, och att sälja smycken tillverkade av förbrukat eller trasigt ex porslin eller textil av samma upphovsrättsskyddade produkter? Det finns numera flera småföretag som slipar ner trasigt porslin av kända märken och gör smycken av som sedan säljs på vilket sätt gör inte de sig skyldiga till varumärkesintrång när bildsmycken gör detsamma?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline!

Jag har tidigare skrivit ett svar angående s.k. bildsmycken, som du kan läsa här. De är upphovsrättsligt skyddade om det går att känna igen motiven. Om du tar bitar av porslin så kan det vara svårare att känna igen motiven från dess tidigare form och produkten som skapas är längre ifrån ursprungsprodukten. Det handlar om en bedömning av verkets särskiljningsförmåga (se NJA 1994 s. 74 "smultronfallet"). Här har det bl.a. betydelse hur allmänt ett motiv är. T.ex. ett stycke porslin från en vit skål med en grå rand är väldigt allmänt och en sådan bit är inte i sig upphovsrättsligt skyddad eftersom det inte har särskiljningsförmåga (även kallat verkshöjd).

Det kan vara så att de porslinsverk du beskriver gör immaterialrättsligt intrång men att ingen hävdat det. Det kan också vara att de kommit överens med de ursprungliga tillverkarna och fått tillstånd att använda bitar av deras verk.

Hoppas det besvarar din fråga. Prova gärna vår expressrådgivning nästa gång för extra snabbt svar!

Vänliga hälsningar,

Samuel Karlsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Immaterialrätt (996)
2021-07-31 Kan jag sälja skivor som kan själv spelat in?
2021-07-31 bearbeta andras bilder
2021-07-31 Vad gäller när ett företag misstänks använda sig av vilseledande marknadsföring?
2021-07-31 Upphovsrätt till andras berättelser

Alla besvarade frågor (94605)