Informeras den som domen angår vid beställning av allmän handling?

FRÅGA
Hej. Jag har via e-tjänsten på domstol.se begärt ut en dom. Kan personen/personerna domen gäller se att jag har begärt ut det? Får de ett meddelande om detta på något sätt? Jag har alltså inte begärt ut det anonymt utan använt e-tjänsten och uppgett min kontaktinfo. Så hänvisa gärna inte att att det går att vara anonym. Min fråga är om personerna kan se att jag begärt ut en dom om dem. Tack på förhand!
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

De personer som domen angår blir inte kontaktade eller informerade om att du har begärt ut domen. När du begär ut en dom blir beställningen en allmän handling hos domstolen. Utgångspunkten är att var och en har rätt att ta del av allmänna handlingar (2 kap. 1 § TF). Det är därför möjligt för en person att begära ut din beställning eftersom det är en allmän handling.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Mathias Nilsson

Mathias Nilsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Tryckfrihetsförordningen (TF) (143)
2021-08-29 Vilka handlingar har jag rätt att få ut hos polisen?
2021-08-27 Kan man se om någon har körkort?
2021-08-05 Är en inkomstdeklaration offentlig handling? Vad innebär 27 kap. 1 § Offentlighets- och sekretesslagen?
2021-07-28 Offentlighetsprincipen

Alla besvarade frågor (95868)