Omfattas en stiftelse av tryckfrihetsförordningen?
Frågan gäller om handlingar som förvaras hos vissa stiftelser är allmänna. Såvitt jag förstår står det klart att handlingar hos en stiftelse i normalfallet ej är allmänna. Men 3 § OSL anger att stiftelser där en kommun (etc) utövar ett rättsligt bestämmande inflytande lyder under TFs bestämmelser om rätten att ta del av allmän handling. Mina frågor: 1. Uppfattar jag lagtexten korrekt? 2. Vad avses med rättsligt bestämmande inflytande? Är det faktum att en kommun (etc) utser fler än hälften av styrelsens ledamöter till räckligt för att rättsligt bestämmande inflytande skall anses föreligga? 3. Om svaret på fråga 2 är nej, vad krävs mer för att rättsligt bestämmande inflytande skall anses föreligga?
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! Jag tolkar din övergripande fråga så att du undrar vad som avses med "rättsligt bestämmande inflytande" i 2 kap 3 § offentlighet- och sekretesslagen ("OSL"). Nedan kommer jag besvara de olika specika frågorna du ställt var för sig.
Fråga 1: Ja, det verkar som att du tolkat lagtexten rätt.
Fråga 2-3: Dessa frågor går in i varandra varför de kommer att besvaras tillsammans.
Av 2 kap 3 § andra stycket OSL framgår när kommuner och regioner ska anses utöva ett rättsligt bestämmande inflytande. Av lagtexten framgår att kommuner och regioner anses utöva ett rättsligt bestämmande inflytande om de ensamma eller tillsammans:
- äger aktier i ett aktiebolag eller andelar i en ekonomisk förening med mer än hälften av samtliga röster i bolaget eller föreningen eller på något annat sätt förfogar över så många röster i bolaget eller föreningen,
- har rätt att utse eller avsätta mer än hälften av ledamöterna i styrelsen för ett aktiebolag, en ekonomisk förening eller en stiftelse, eller
- utgör samtliga obegränsat ansvariga bolagsmän i ett handelsbolag
Av intresse blir punkt 2. Förutsatt att kommunen haft rätt att utse hälften av ledamöterna i stiftlelsen är alltså kravet på "rättsligt bestämmande inflytande" uppfyllt. Notera dock att det av lagtexten framgår att det är just rätten att kunna utse mer än hälften av styrelseledamöterna som är det väsentliga. Huruvida så faktiskt har skett torde alltså inte vara av avgörande betydelse. Att kommunen faktiskt har gjort så, torde dock tala för att de också haft den rätten, vilket alltså skulle innebära att kravet är uppfyllt.
Med detta sagt hoppas jag att mitt svar har varit till hjälp! Om det kvarstår några frågor är du välkommen att åter höra av dig till oss på Lawline. Om du har några frågor angående mitt svar kan du nå mig på Hugo.Clemedtson@lawline.se.