FrågaARBETSRÄTTÖvrigt 31/03/2018

I vilken mån kan min arbetsgivare ensidigt bestämma när jag ska "göra mina timmar"?

Hej, jag jobbar extra i en matbutik medan jag studerar. Jag är schemalagd varannan helg vilket blir 4.5h i veckan om man slår ut de tiderna jag jobbar under en månad på veckor. I mitt kontrakt står det alltså 4.5h i veckan, vilket blir 18h i månaden. Under storhelger och under sommaren vill de att jag ska jobba mer än detta då de inte går efter ordinarie schema. Kan jag säga nej till att arbete 4.5h en vecka om jag jobbar redan har jobbat 18h den månaden? Sedan undrar jag om dom skulle kunna schemalägga mig så att jag arbetar alla mina 18h under 1 vecka och sedan inget mer under den månaden. Om de skulle schemalägga mig mer än 4.5h i veckan har jag då rätt att tacka nej även om det skulle bli att jag då jobbar mindre än 18h/månad? Jag är schemalagd endast jämna veckor, kan dom hur som helst ändra i mitt schema och lägga mina arbetstider under tex udda veckor eller vardagar?

Tacksam för svar

Martina

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Vad ditt anställningsavtal innebär

Som jag har förstått det har du alltså ett anställningsavtal som stadgar att du ska arbeta 4,5 timmar per vecka. Det är inte samma sak som om anställningsavtalet hade stadgat att du ska arbeta 18 timmar per månad.

Avtalet innebär att din arbetsgivare i princip ensidigt kan bestämma när du ska fullgöra dina 4,5 timmar under varje vecka för sig. Ena veckan kan det alltså röra sig om en måndag kl. 10.00 - 14.30, andra veckan kan det röra sig om en onsdag 8.00 - 12.30. Däremot kan arbetsgivaren inte ensidigt bestämma att du ska arbeta mer än 4,5 timmar en viss vecka. Er nuvarande lösning - att du arbetar nio timmar varannan vecka och inget alls varannan vecka - är givetvis godtagbar, men bara för att ni gemensamt har kommit överens om det. Arbetsgivaren skulle alltså inte kunna bestämma att du ska arbeta hela nio timmar en viss vecka, ifall du hade motsatt dig det.

På samma sätt kan du inte neka att arbeta 4,5 timmar en viss vecka bara av den anledning att du redan har arbetat 18 timmar en viss månad. Arbetsgivaren har rätt att kräva 4,5 timmars arbete varje vecka, oavsett hur mycket du har arbetat tidigare under månaden.

Jag måste dock reservera mig lite här. Om du och din arbetsgivare under en tid har haft en överenskommelse om att du ska arbeta nio timmar varannan vecka och inget alls varannan vecka är detta de facto ett nytt avtal, trots att det inte är skriftligt. Det spelar alltså ingen roll att det inte finns på papper. Överenskommelsen i sig utgör ett avtal som ersätter det tidigare, skriftliga anställningsavtalet. I sådana fall har du en skyldighet att arbeta nio timmar varannan vecka, men en rätt att inte arbeta alls varannan vecka.

Skilj mellan arbetstidens förläggning och arbetstidens omfattning

Juridiken skiljer mellan arbetstidens förläggning och arbetstidens omfattning.

Gällande arbetstidens förläggning ('när du ska göra dina timmar') har arbetsgivaren som utgångspunkt rätt att bestämma ensidigt. Denna rätt begränsas av vad ni har kommit överens om (avtalet mellan dig och din arbetsgivare), kollektivavtal (ifall detta säger något om när man ska arbeta) och branschpraxis (vad som vanligtvis gäller inom branschen). Arbetstiden får inte förläggas på ett sätt som markant skiljer sig från vad som är vanligt när man arbetar i matbutik.

Gällande arbetstidens omfattning (hur mycket du ska arbeta) gäller istället som stark utgångspunkt att arbetsgivaren inte kan ändra hur mycket du ska arbeta utan att du går med på det. Trots detta kan arbetsgivaren ha en viss möjlighet att beordra övertid, antingen pga. kollektivavtal (som ofta ger arbetsgivaren sådana möjligheter) eller pga. branschpraxis. I fråga om anställningar av så liten omfattning som din föreligger dock väldigt liten möjlighet att beordra övertid utöver vad ni har kommit överens om.

Svar på dina frågor var för sig

Okej, för att förtydliga och svara på dina frågor var för sig:

"Kan jag säga nej till att arbeta 4.5h en vecka om jag jobbar redan har jobbat 18h den månaden?"
Detta har du alltså troligtvis ingen möjlighet att göra. Det beror på att ditt anställningsavtal stadgar att du ska arbeta 4,5 timmar per vecka. Att du arbetat mer tidigare spelar ingen roll. Däremot har du en sådan möjlighet ifall det får anses ha varit en överenskommelse (uttryckligen eller tyst) mellan dig och din arbetsgivare att du arbetar dina timmar "i förväg".

"Sedan undrar jag om dom skulle kunna schemalägga mig så att jag arbetar alla mina 18h under 1 vecka och sedan inget mer under den månaden."
Nej, så kan dem inte schemalägga dig om du inte går med på det. Som sagt, du har en skyldighet att arbeta 4,5 timmar varje vecka. Du har ingen skyldighet att arbeta mer än så under någon vecka. Om du under lång tid har arbetat nio timmar varannan vecka, eller om du och din arbetsgivare uttryckligen har kommit överens om att du ska arbeta nio timmar varannan vecka, har du en skyldighet att arbeta därefter. Du har däremot aldrig någon skyldighet att arbeta 18 timmar under en och samma vecka.

"Om de skulle schemalägga mig mer än 4.5h i veckan har jag då rätt att tacka nej även om det skulle bli att jag då jobbar mindre än 18h/månad?"
Ja, då har du rätt att tacka nej. Detta eftersom att arbetsgivaren inte ensidigt kan bestämma om arbetstidens omfattning. Se dock vad jag skrev under frågan precis över denna. Det kan alltså vara så att du och din arbetsgivare ska anses ha ingått ett nytt avtal, som ger dig en skyldighet att arbeta nio timmar varannan vecka.

"Jag är schemalagd endast jämna veckor, kan dom hur som helst ändra i mitt schema och lägga mina arbetstider under tex udda veckor eller vardagar?"
Ja, som utgångspunkt måste man se det som att arbetsgivaren har rätt att ändra i ditt schema på det sättet. Detta eftersom att en sådan schemaläggning bara skulle innebära en förändring i arbetstidens förläggning, vilken arbetsgivaren som utgångspunkt har rätt att ensidigt bestämma över. Däremot är så inte fallet om du och din arbetsgivare har kommit överens om att du bara ska behöva arbeta jämna veckor eller helger. I sådana fall får ditt anställningsavtal anses omfatta en "tyst" eller "oskriven" bestämmelse som säger att du aldrig ska behöva arbeta udda veckor eller vardagar. För att en sådan "oskriven" bestämmelse ska anses föreligga måste dock din och arbetsgivarens överenskommelse vara av det slaget att ni båda måste anses ha avsett att den skulle gälla permanent, och inte bara under en viss period för att det då råkade passa er bäst att göra på det viset.



Med vänliga hälsningar,

Gustav DaunRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arbetsrätt och Övrigt ? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000