Hyresvärds rätt att säga upp hyresgäst

2017-01-30 i Hyresavtal
FRÅGA
Hej, undrar hur länge en lgh får stå tom innan hyresvärden har rätt att säga upp kontraktet? Endast sporadiska besök på sin höjd med två månader under tre års tid o kan man styrka att ingen bor där med tex hjälp av elmätaren? De är fortfarande skrivna på adressen men nyttjar den ju inte. Vilka möjligheter har hyresvärden att säga upp dom, vilka underlag behövs och hur går man till väga isådanafall? Hyresgästerna försöker att få till ett byte Gbg/Sthlm men utan framgång.....Tacksam för svar.
SVAR

Hej!

Tack för att du ställer din fråga till Lawline.

Mitt svar utgår ifrån att hyresgästerna inte har avtalat bort sitt besittningsskydd med hyresvärden (vilket är ovanligt men ville först påpeka detta).

De grunder som finns för att hyresvärden ska kunna säga upp en hyresgäst som har besittningsskydd på grunden att hyresrätten anses förverkad finns i jordabalken (1970:994) (JB) 12 kap. 42 §, den så kallade hyreslagen, se här. I detta fall finns ingen grund i denna paragraf för att säga upp en hyresgäst endast för att han eller hon inte bor där en viss del av tiden. Jag förutsätter då att hyresgästen betalar hyran som den ska.

Det går alltså inte att säga upp hyresgästen på denna grund om hyresavtalet har ingåtts på obestämd tid (tillsvidare) och utan att någon av föreverkandegrunderna i JB 12 kap. 42 § föreligger. Grunderna för att en hyresvärd enligt denna regel ska få säga upp en hyresgäst är bland annat att hyresgästen inte betalat hyran i tid, orsakat ohyra i lägenheten, använder lägenheten till brottslig verksamhet, stör grannar till en viss grad, hyr ut i andra hand utan tillåtelse eller vanvårdar lägenheten. Kika i paragrafen jag länkade till för att se om någon av punktern passar in i det fall du beskriver. Om det inte gör det kan inte hyresvärden säga upp hyresgästen om avtalet löper tillsvidare. En annan sak är att det alltid är en bra idé för hyresvärden att kommunicera med hyresgästen för att hitta så bra lösningar som möjligt i en situation som denna.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Vänligen

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1587)
2021-07-28 Behöver ens partner stå på hyreskontraktet för att få bo med en?
2021-07-28 Tidsbestämt hyresavtal gällande privatbostad - uppsägningstid
2021-07-28 Uppsägningstid vid uthyrning av privatbostad
2021-07-28 Uppsägningstid vid uthyrning av privatbostad

Alla besvarade frågor (94330)