Hyresvärds höjning av hyra

2015-05-30 i Hyresavtal
FRÅGA
vad kan jag göra om jag hyr en lägenhet av en privat person och vi har skrivit ett hyreskontrakt med en månads hyra. Efter ett tag kräver hyresvärden att jag ska betala extra utanför kontraktet men vill inte skriva om avtalet.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Det framgår inte av frågan huruvida du hyr i första– eller andrahand eller vilken hyra du och din hyresvärd har avtalat om. Om du hyr i förstahand och hyran är reglerad i avtalet måste hyresvärden, för att kunna höja hyran, skriftligen meddela att han vill omreglera villkoren i avtalet. Vidare måste en överenskommelse som utgångspunkt komma till stånd mellan dig och hyresvärden. I ditt fall vill hyresvärden inte skriva om avtalet, utan höja hyran inom ramen för det befintliga avtalet. Detta är inte möjligt. Undantag gäller om avtalet innehåller en förhandlingsklausul, som medför att du och hyresvärden följer de överenskommelser som värden och hyresgästorganisationen träffar i kollektiva förhandlingar om exempelvis hyran.

Om du hyr i andrahand kan hyran höjas från månad till månad ifall ni, i hyresavtalet, har bestämt att hyran ska knytas an till vad hyresvärden betalat.

Tillämpliga bestämmelser är 12:19 och 12:54 JB.

Hör av dig om du har fler frågor.

Med vänliga hälsningar,

Viktor Friberg
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1367)
2020-07-09 Besittningsskydd och besittningsbrytande grunder
2020-07-08 Lägenhet smutsig vid inflytt - vilka rättigheter har vi?
2020-07-06 Hur bevittnas ett hyreskontrakt?
2020-07-06 Vad kan jag göra om min hyresgäst inte betalar sin hyra?

Alla besvarade frågor (81784)