FrågaFASTIGHETSRÄTTHyresavtal30/05/2015

Hyresvärds höjning av hyra

vad kan jag göra om jag hyr en lägenhet av en privat person och vi har skrivit ett hyreskontrakt med en månads hyra. Efter ett tag kräver hyresvärden att jag ska betala extra utanför kontraktet men vill inte skriva om avtalet.

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Det framgår inte av frågan huruvida du hyr i första– eller andrahand eller vilken hyra du och din hyresvärd har avtalat om. Om du hyr i förstahand och hyran är reglerad i avtalet måste hyresvärden, för att kunna höja hyran, skriftligen meddela att han vill omreglera villkoren i avtalet. Vidare måste en överenskommelse som utgångspunkt komma till stånd mellan dig och hyresvärden. I ditt fall vill hyresvärden inte skriva om avtalet, utan höja hyran inom ramen för det befintliga avtalet. Detta är inte möjligt. Undantag gäller om avtalet innehåller en förhandlingsklausul, som medför att du och hyresvärden följer de överenskommelser som värden och hyresgästorganisationen träffar i kollektiva förhandlingar om exempelvis hyran.

Om du hyr i andrahand kan hyran höjas från månad till månad ifall ni, i hyresavtalet, har bestämt att hyran ska knytas an till vad hyresvärden betalat.

Tillämpliga bestämmelser är 12:19 och 12:54 JB.

Hör av dig om du har fler frågor.

Med vänliga hälsningar,

Viktor FribergRådgivare