Hyresvärdens ansvar för stökiga hyresgäster

2017-10-26 i Hyresrätt
FRÅGA
Vad har hyresvärden för ansvar?Jag har Ikano som hyresvärd och upplever att mina grannar stör. De kan spela hög volym från musik/tv på ett alla tider på dygnet (kl 14 på tisdag eller fredag, 00.30 på en måndag natt). Jag har klagat hos Ikano men de hänvisar till störningsjouren. Ikano har även ringt en specifik granne som givetvis ljuger när han påstår att det inte är han som spelar hög musik. De har också skickat meddelande i brevlådan som inte varit så lyckade / slagkraftiga. Efter månader av besvär säger de att de inget kan göra. Eftersom jag inte alltid kan peka ut vilken granne som ligger bakom den höga volymen så kan de heller inte åtgärda problemet. De hänvisar även till att på dagtid kan i princip vilken ljudvolym spelas. Där håller jag inte riktigt med, eftersom jag aldrig bett om att få höra mina grannars oljud. Så min fråga är egentligen, kan verkligen Ikano inte göra mer åt saken? Eller är de bara lata och finns det lagligt stöd för vissa åtgärder? Jag tänker ex. att många i mitt hus troligtvis lever i olagliga andra/tredjehandskontrakt (med tanke på den höga omsättningen av människor utan att jag nödvändigtvis ser lika många flyttgubbar), men det är inte min uppgift att undersöka detta.Jag hoppas ni förstår problemet! Tack på förhand!
SVAR

Hej och tack för att du har vänt dig till Lawline med din fråga!

Eftersom du hyr en bostadslägenhet så blir 12 kapitlet jordabalken (JB) tillämplig. Du hittar den här.

I denna lag anges anledningar som ger hyresvärden rätt att säga upp hyresavtal. I ditt fall så har vi hög ljudvolym som det stora problemet baserat på din fråga. Bestämmelser angående hyresvärdens rätt att säga upp hyresgäster pga. sådana störningar finns i 12:25 JB. I denna reglering ges inte bara en rätt att säga till den störande hyresgästen och socialnämnden i kommunen, utan det är ett ansvar som de har. Det är alltså inte något de bara får göra utan det är något som de ska göra.

Gällande tid på dygnet som dina grannar stör dig så finns det inget i lagen som ger stöd för hyresvärdens påstående om att det dagtid får väsnas obegränsat. Alltså, om det orsakar störningar i boendet för er andra grannar så spelar det ingen roll vilken tid men då det verkar som om hyresvärden lämnat tillsägelse och det fortsatt så bör det vara tillräckligt många gånger för att störningar i boende ska anses föreligga.

Jag rekommenderar att du har störningarna dokumenterade, kanske till och med underskrivna av vittnen, ifall du vill få till en domstolsprövning i frågan.

Jag rekommenderar även att du besöker hyresgästföreningens hemsida här för svar på mer frågor.

Hör gärna av dig till Lawlines jurister via denna länk om du behöver mer juridisk rådgivning.

Jessica Khoo
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (2056)
2021-09-15 Hur mycket kan det kosta att ersätta en borttappad nyckel?
2021-09-13 Får en hyresvärd gå in i en lägenhet vid misstanke om brott?
2021-09-12 Hur blir man av med en hyresgäst som vägrar flytta?
2021-09-09 Uppsägningstid vid 15 månaders hyresavtal

Alla besvarade frågor (95697)