Hyresvärd skyldighet att betala tillbaka deposition

2018-01-26 i Hyresavtal
FRÅGA
Jag har en inneboende som har vänt upp och ned på mitt liv. Efter att ha upptäckt, i början av november, att hon stulit en bilnyckel från min nyckelknippa sade jag upp henne. Eftersom jag inte kan bevisa stölden kunde jag inte slänga ut henne omedelbart, utan hon hade tre månaders uppsägningstid. Dessa tre månader har varit det mest påfrestande jag någonsin varit med om i hela mitt liv; dels vetskapen att en människa som stjäl av mig bor i mitt hem, dels har hon under denna tid tappat bort nycklar, ätit upp min mat och druckit upp min alkohol, använt mina hygienartiklar, skickat sms till mig och hotat med att sabotera för mig i mina försök att hitta en ny inneboende (dessa sms, liksom allt hon skrivit, har jag naturligtvis kvar), ringt mig klockan fyra på morgonen för att hon ville bli insläppt efter att ha glömt sina nycklar hos någon annan. Jag kände mig tvungen att säga upp min lägenhet _innan_ jag hittat någon ny, av rädsla för olika saker hon skulle kunna göra för att sabotera för mig. Hennes uppsägningstid löper egentligen till sista februari, men i mitten av januari skrev hon att hon skulle kunna flytta redan 1 februari, men att hon inte gör det om hon inte får tillbaka sin deposition som hon betalde när hon flyttade in. Jag vill bara slippa henne och gick därför med på detta. Nu har jag skäl att misstänka att det redan var bestämt att hon skulle flytta, men att hon skrev detta för att försöka få tillbaka pengarna. Måste jag verkligen betala tillbaka depositionen?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Om jag förstår dig rätt så handlar kontentan av frågan om ifall du behöver ge tillbaka depositionen.

Deposition

Först och främst kan sägas att depositionsavtal kan utformas på olika sätt men det handlar egentligen bara om att hyresgästen förvarar sina pengar hos dig vilket ger hyresvärden en säkerhet ifall hyresgästen inte skulle ha möjlighet till att betala hyran eller för skador som uppstått i framtiden. Vad som bör göras klart är att det är hennes pengar och och de ska betalas tillbaka.

För att behålla hela eller delar av depositionen krävs det att hyresgästen och hyresvärden är överens eller ifall hyresgästen inte kan betala hyran eller ett skadeståndskrav.

Ännu en gång ska betonas att bara eftersom depositionen ligger i hyresvärdens förvaring, så ger det inte hyresvärden någon rätt att förfoga över dem. De tillhör fortfarande hyresgästen.

Ersättning

Vad gäller skadestånd så har hyresgästen ett visst ansvar enligt 12 kap. 24§ Jordabalken (JB). Se lagen här. Lagen säger att hyresgästen är ersättningsskyldig för all skada som uppkommer under hyrestiden. Detta innebär att hyresgästen rättsligt sätt ska vara ersättningsskyldig för de ekonomiska skador som du lidit. Med detta avses främst förbrukning av din mat och alkohol utan samtycke samt stöld. Dock inte att du blivit uppringd klockan 4 på natten.

Enklaste är att du och hyresgästen diskuterar och kommer fram till hur mycket hen är ersättningsskyldig. Om ni inte kan göra det så är det du som påstår skada som måste kunna bevisa det vilket kan vara problematiskt.

Avslut

Mitt tips är att försöka komma överens med hyresgästen i första hand. Att hålla inne hela eller delar utav en deposition utan några riktiga skadeståndskrav som skulle väga upp i en eventuell tvist är riskabelt.

Du kan kontakta en jurist som är specialiserad inom hyresavtal och se över ditt kontrakt för att se hur det är utformat. Ni kan även se över dina möjligheter att få ut ersättning. Dessutom bör stöld anmälas till polisen, även om jag kan förstå att bevisningen kan vara svår.

Lycka till!

Vänligen,

Richard Fiskesund
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1660)
2022-01-25 Kan hyresvärd bestämma butikens öppettider?
2022-01-11 Vad gäller vid uppsägning av lokalhyra och hur lång är uppsägningstiden?
2021-12-30 När ska en slutbesiktning senast ske?
2021-12-30 Kan man köpa en annan bostad när man bor i hyresrätt?

Alla besvarade frågor (98676)