Hyresrätt förverkad på grund av inneboende?

2017-12-22 i Hyresavtal
FRÅGA
Hej. Jag bor i en hyresrätt och är ute och jobbar dygnspass, när jag sover hemma kommer jag oftast hem på natten. Jag har en inneboende tjej och i helgen kom hennes kompis till porten och slog sönder rutan. Han kom upp i lägenheten där hennes pojkvän. Han förde oväsen och grannarna ringde o klagade. Jag var på jobbet när detta hände. Kom hem och anmälde porten sen fick jag höra vad som hände. I dag hade hennes pojkvän handlat mat och skulle upp i min lägenhet. Då stod hyresvärden där och sa att de ska göra en utredning ang lägenheten och se om de hyrs ut i andra hand svart. Jag sover ibland hos min pojkvän också o då har min inneboende lägenheten för sig själv. Kan dom vräka mig för dethär? Blir jag skyldig till att betala något? Hur ska jag gå tillväga med detta?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Hyresgästen (i detta fall du) har en plikt att vårda lägenheten och ersätta skador som orsakats på grund av dennes vållande eller vårdslöshet. Denna ersättningsskyldighet gäller även skador orsakade av personer som vistas i lägenheten, till exempel en inneboende. Hyresgästen är även skyldig att i sin användning av lägenheten inte utsätta grannar för sådana störningar som inte skäligen bör tålas. Hyresgästen ska vid sin användning av lägenheten i övrigt iakttaga allt som fordras för att bevara sundhet, ordning och gott skick inom fastigheten. Hyresgästen är skyldig att genom tillsyn se till så att dessa regler också efterlevs av dem han ansvarar för, det vill säga, en inneboende.

I detta fall är det däremot inte fråga om att någon du ansvarar för har förstört något. Det är istället en kompis till din inneboende. Denna person får ses som tredje part i relation till din och din inneboendes avtal. Personen ifråga är ensamt ansvarig för den skada denne åsamkat porten. Du behöver alltså inte betala något för den sönderslagna porten. Den skada personen åsamkat porten utgör heller inte grund för hyresvärden att säga upp ditt hyreskontrakt.

I ditt fall är det fråga om en inneboende. Det är således inte fråga om någon andrahandsuthyrning. För andrahandsuthyrning krävs det tillstånd från hyresvärden, det gör det dock inte om man har en inneboende. Kravet för inneboende är dock att det inte medför men för hyresvärden. I sådana fall kan hyresrätten förverkas. I detta fall är det, som sagts ovan, dock inte fråga om att din inneboende orsakat skada.

Sammanfattningsvis

Din inneboende har inte orsakat skada, utan istället är det en utomstående part. Denna person ska betala skadorna på porten. Du kan inte bli vräkt från lägenheten, eftersom det du har hyrt ut ett rum till en inneboende och det inte är din inneboende som orsakat skada.

Vänligen

Pontus Schenkel
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?