Hyra ut stuga. Besittningsrätt?

2017-06-03 i Hyresavtal
FRÅGA
Hej, jag avser hyra ut en stuga jag har på tomten. Vi äger fastigheten (villa) ink stuga. Hur fungerar besittningsröttennom man önskar att hyresgästen flyttar ut?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline.

Vad är besittningsrätt?
Besittningsrätt är ett skydd för hyresgästen gentemot sin hyresvärd. En hyresgäst som har besittningsrätt/besittningsskydd har rätt att få sitt hyresavtal förlängt ifall hyresvärden skulle säga upp hyresavtalet och begära att hyresgästen ska flytta ut. Besittningsrätt är alltså en rätt att få bo kvar i lägenheten.

När får en hyresgäst besittningsrätt?
En hyresgäst får besittningsrätt när denne har bott i en lägenhet i över två år och inte har skrivit på det avtal där denne ifrånsäger sig rätten till besittningsrätt.

Skydd mot besittningsrätt
Om du ska hyra ut din stuga i mer än två år så kan det vara bra att du skyddar dig. Du kommer då att bli en hyresvärd och personen som hyr din stuga blir din hyresgäst. Du och din hyresgäst kan skriva ett avtal där det står att hyresgästen inte har rätt till besittningsrätt. Dvs att hyresgästen inte får kräva att hyresavtalet förlängs ifall hyresvärden skulle säga upp hyresavtalet. Om ni inte skriver ett avtal så kan din hyresgäst kräva besittningsrätt ifrån dig eftersom du är hyresvärden.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Mvh

Marie Gergy
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1646)
2021-11-30 Besittningsskydd vid privat uthyrning
2021-11-30 Djurförbud- hyresrätt
2021-11-27 Vilken uppsägningstid gäller?
2021-11-24 Har arbetsgivaren större handlingsutrymme när denne agerar hyresvärd än vad andra hyresvärdar normalt sett har?

Alla besvarade frågor (97580)