Hyra under uppsägningstid

2017-09-06 i Hyresavtal
FRÅGA
En hyresgäst har sagt upp hyresavtalet p.g.a. att hyresvärden höjt hyran. Vilken hyra skall hyresgästen betala under uppsägningstiden? Den gamla hyran eller den nya, höjda hyran?
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Svaret beror på om hyresgästen accepterade den nya hyran eller inte. Om hyresgästen inte meddelade hyresvärden om att han inte ville betala den nya högre hyran är han bunden av den nya hyran. Om hyresgästen faktiskt meddelade hyresvärden om att han inte accepterade den högre hyran är han inte bunden av den.

Enligt avtalsrättsliga principer kan en hyresgäst inte vara bunden av något som han inte har gått med på själv. I detta fall blir dock hyresgästens passivitet bindande på så sätt att man uppfattar det som ett accepterande av den nya hyran.

Om hyresgästen inte har gått med på den nya hyran och hyresvärden inte har fört vidare frågan för ytterligare förhandling finns det inget som tyder på att hyresgästen är bunden av hyran.

Slutsatsen blir alltså att hyresgästen ska betala den hyran som han har slutit avtal om under uppsägningstiden.

Jag hoppas att mitt svar har varit till hjälp,
Med vänlig hälsning,

Jonas Wester
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1646)
2021-11-30 Besittningsskydd vid privat uthyrning
2021-11-30 Djurförbud- hyresrätt
2021-11-27 Vilken uppsägningstid gäller?
2021-11-24 Har arbetsgivaren större handlingsutrymme när denne agerar hyresvärd än vad andra hyresvärdar normalt sett har?

Alla besvarade frågor (97624)