FrågaSKATTERÄTTReavinstskatt28/06/2017

Huvudsaklighetsprincipen och stämpelskatt

Hejsan

Vi har en fastighet som ägs av min flickväns föräldrar. Det är taxerat till 1,390,000. Vi har pratat med en jurist som hävdar att vi endast får betala 84% av taxeringsvärdet för att det skall räknas som en gåva. Marknadsvärdet är någonstans mellan 2,6-3,2 milj. Stämmer det juristen säger? Vad vi kan läsa oss till så skall det räknas som en gåva om vi betalar precis under taxeringsvärdet.

Lawline svarar

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

För att avgöra huruvida en överlåtelse av fastighet skatterättsligt är att betrakta som en gåva eller ett köp tillämpas den s.k. huvudsaklighetsprincipen. Hela överlåtelsen behandlas som en gåva ifall det finns en gåvodel. En gåvodel finns då fastighetens värde (taxeringsvärdet, det år den överlåts) överstiger ersättningen värde. Betalar ni under 1 390 000 kr kommer således hela överlåtelsen att behandlas som en gåva, vilket enligt kontinuitetsprincipen innebär att ni träder in i din flickväns föräldrars skattemässiga situation vad avser fastigheten. De kommer således inte att behöva betala någon reavinstskatt för avyttringen av fastigheten.

Betalar ni däremot en ersättning som överstiger 85 % av fastighetens taxeringsvärde året före då lagfarten beviljades kommer ni dock att behöva betala stämpelskatt,5 och 9 §§ lag om stämpelskatt vid inskrivningsmyndigheter. Stämpelskatten kommer i det här fallet att i så fall uppgå till 1,5 % av taxeringsvärdet, normalt sett 1,5 % av köpeskillingen, men eftersom att taxeringsvärdet är högre än köpeskillingen baseras stämpelskatten istället på taxeringsvärdet, 8-9 §§ lag om stämpelskatt vid inskrivningsmyndigheter.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga.

Med vänliga hälsningar,

Jakob MelanderRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Skatterätt och Reavinstskatt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000