Husbygge på fastighet som är enskild egendom - blir huset enskild egendom?

2019-01-26 i Fastighet
FRÅGA
Om man bygger hus på enskild egendom, blir då huset automatiskt enskild egendom också?
SVAR

Hej, stort tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Reglerna om det här hittar du i jordabalken (JB).

Blir byggnaden enskild egendom?
Vad som blir av betydelse för om även byggnaden ska ses som enskild egendom är om den ska anses utgöra fastighetstillbehör. Om byggnaden är fastighetstillbehör blir den nämligen en del av fastigheten, vilket alltså medför att även byggnaden blir enskild egendom (2 kap. 1 § JB). Som huvudregel är en byggnad på fastighet fastighetstillbehör men för att den ska bli det krävs det att ägarförhållandena stämmer överens på så vis att byggnaden måste ägas av samma person som äger fastigheten för att kunna ses som fastighetstillbehör och alltså ses som enskild egendom (2 kap. 4 § JB).

Sammanfattningsvis blir byggnaden alltså enskild egendom om den ses som fastighetstillbehör. För att kunna bli fastighetstillbehör måste dock byggnaden på fastigheten ägas av samma person som äger fastigheten. Om byggnaden blir enskild egendom eller inte beror alltså på vem som bygger/äger huset. Ska huset byggas gemensamt rekommenderar jag att skriva till det i ett äktenskapsförord för att undvika eventuella tvistigheter med enskild egendom.

Hoppas att det här var till hjälp! Återkom gärna om du skulle ha fler frågor.

Med vänlig hälsning,

Ida Ljungberg
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Fastighet (388)
2019-03-20 Kan man söka bygglov i efterhand?
2019-03-17 Hur skriver man över lagfarten på sina barn?
2019-03-01 Hej, jag och min bror har fått vår Pappas hus i gåva. Min bror vill lösa ut mig för han vill behålla huset. Hur gör vi på lämpligt sätt?
2019-02-28 Hyra av lokal

Alla besvarade frågor (66941)