Hur vet man om man kan begära ut information från en myndighet?

2019-06-30 i Myndigheter
FRÅGA
Hej! Jag undrar om det är möjligt att få ut antalet besökare en intagen har fått godkänt för i dagsläget? Jag förstår att det är sekretessbelagt och namn på personerna inte får att få fram, men kan man på något sätt få fram på något sätt antalet telefontillstånd/besöktillstånd en intagen har? Personen i fråga sitter på klass 1 anstalt och jag är nära anhörig, jag vill ha reda på vem som besöker denne.
SVAR

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Huruvida man kan begära ut en allmän handling från en myndighet beror på om handlingen är att betrakta som offentlig. En handling är som huvudregel offentlig om den inte omfattas av sekretess. Det är upp till myndigheten som innehar handlingen att göra en prövning av om handlingen kan lämnas ut eller ej. Jag rekommenderar att du kontaktar myndigheten i fråga och meddelar att du vill begära ut de handlingar du beskriver. Det är alltså endast den aktuella myndigheten som kan besvara frågan om dessa handlingar kan lämnas ut.

Hoppas du fick svar på din fråga. Skulle du ha fler funderingar är du varmt välkommen att ställa en ny fråga till oss här på Lawline!

Emma Bergman
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hallå131 Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-07-01 22:27
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Myndigheter (274)
2019-09-12 Krävs tillstånd för att sitta hundvakt åt tre hundar?
2019-09-12 Får en bygglovshandläggare handlägga ett bygglov på samma gata som den tidigare beviljat sådant på?
2019-09-02 Ansökan om svenskt pass efter man begått brott/blivit dömd
2019-09-01 Kan brottet ringa stöld utgöra ett hinder för inresa till Cypern?

Alla besvarade frågor (72941)