Hur specifik måste uppgiften om pris vara i ett överlåtelseavtal gällande en bostadsrätt?

Hej, jag skall sälja min bostadsrätt för 4 milj kr, varav 3 milj kr betalas vid tillträdet och 1 milj kr senare när vissa villkor uppfylls. Måste tilläggsköpeskillingen också framgå av köpehandlingen? Eller kan man upprätta en köpehandling på 3 milj kr och ett tilläggsavtal på 1 milj kr? Jag misstänker att detta leder till att tilläggsavtalet blir ogiltigt enligt 6:4, 2 st bostadsrättslagen.

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline,


UTREDNING


Den lagstiftning som främst behöver beaktas vid behandlingen av ditt ärende är bostadsrättslagen (BRL).


Enligt 1 kap. 3 § 1 st. BRL gäller att upplåtelse av en lägenhet med bostadsrätt endast får ske till den som är medlem i bostadsrättsföreningen. Se även 6 kap. 5 § 1 st. BRL vari framgår att en överlåtelse är ogiltig om den som en bostadsrätt övergått till vägras medlemskap i bostadsrättsföreningen.


Vidare sägs i 6 kap. 4 § 1 st. BRL att ett avtal om överlåtelse av en bostadsrätt genom köp ska upprättas skriftligen och skrivas under av säljaren och köparen. Köpehandlingen ska innehålla uppgifter om den lägenhet som överlåtelsen avser och om ett pris. I samma bestämmelse anges också att motsvarande gäller vid byte eller gåva. Om formkraven inte är uppfyllda saknar överlåtelsen giltighet. I 6 kap. 5 § 3 st. BRL uttalas nämligen att en överlåtelse som inte uppfyller formföreskrifterna i 4 §(i samma kapitel) är ogiltig.


Förutom de ovan nämnda formkraven bör avtalet innehålla namn och personnummer, bostadsrättföreningens namn, lägenhetsbeteckning, adress och tillträdesdag. Därutöver ska avtalet upprättas i tre exemplar. Bostadsrättsföreningar för en förteckning över varje lägenhet och enligt 9 kap. 10 § 3 st. BRL ska en kopia av överlåtelseavtalet fogas till förteckningen på lämpligt sätt vid överlåtelse av bostadsrätt.

Sammanfattningsvis och mot bakgrund av ovanstående kan alltså konstateras att det 1. Behöver upprättas ett skriftligt avtal (om det inte redan är gjort), 2. I den skriftliga handlingen ange vilket objekt överlåtelsen avser, 3. Föra in priset i det skriftliga avtalet och 4. Underteckna detta.


När det sedan lite mer specifikt gäller uppgift om priset kan (bör) Högsta domstolens (HD) avgörande NJA 1998 s. 462 vara vägledande varför en genomläsning rekommenderas. I domskälen anförde HD bl.a. följande. Priset för en bostadsrätt behöver inte anges i form av ett visst belopp utan det är tillräckligt att överlåtelseavtalet anger grunderna för beräknandet av priset, t ex genom ett visst pris per kvm lägenhetsyta. Även avtal där priset gjorts beroende av en framtida omständighet och alltså inte direkt kan utläsas ur avtalet kan godtas. En förutsättning för detta måste emellertid vara att de i avtalet angivna grunderna för prisets bestämmande är tillräckligt precist utformade för att priset, när omständigheten i fråga inträffat, då utan större svårighet skall kunna fastställas med ledning av avtalet.


Uppskattningsvis och som svar på din huvudsakliga fråga kan sägas att det tilltänkta upplägget beträffande de skriftliga handlingarna inte kommer att kunna ses som giltigt eftersom det verkliga priset varken med ledning av huvudavtalet eller tilläggsavtalet kan fastställas i det här fallet.


Notis: HD styr rättspraxis på det här området och är den yttersta uttolkaren av all sådan lagstiftning. Genom sina avgöranden skapar domstolen s.k. prejudikat (normerande/vägledande rättsfall), vilka övriga domstolar i lägre instanser (tingsrätter och hovrätter) informellt har att följa.


Avslutande ord och ytterligare rådgivning


Vid fler frågor är du varmt välkommen att höra av dig på nytt. Antingen här på hemsidan och då genom några av våra utmärkta betaltjänster eller via vår ordinarie byråverksamhet. Själv nås jag på jacob.bjornberg@lawline.se och du får mer än gärna kontakta mig direkt ifall du önskar ytterligare hjälp i den fortsatta processen. I så fall kan jag slussa dig vidare till någon av byråns eminenta jurister utan att du behöver sitta i telefonkö. Mot bakgrund av COVID-19 erbjuder våra jurister idag möten såväl telefonledes som på Teams och andra liknande digitala plattformar.


Notera dock att vi på straff- och skatterättens område endast ger viss typ av inledande rådgivning och då inom ramen för vår expresstjänst som du numera har nyttjat. Byrån åtar sig inte några sådana uppdrag fullt ut. I så fall behöver du vända dig till en byrå specialiserad på straff- respektive skatterätt.


Avslutningsvis är den livliga förhoppningen att min hantering av ditt ärende har varit matnyttig och presenterats i en för dig utförlig och tillfredsställande form. Återkom gärna med synpunkter genom att skicka in ett omdöme när du mottar en sådan förfrågan.


Vänligen,

Jacob BjörnbergRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Fastighetsrätt och Bostadsrätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000