Hur söker man efter en person om man vet personens för- och efternamn?

2020-07-15 i Sekretess
FRÅGA
Jag söker en person, vet inte om det finns flera i Sverige med samma för- och efternamn. Jag misstänker att personen har skyddat boende. Kan jag söka efter honom? Vill bara veta att han är ok.
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga. Jag kommer att gå igenom hur man kan gå tillväga för att söka efter en person, och ge råd om vad du kan göra nu.

Hur gör man för att söka efter en person?

Skatteverket registrerar personuppgifter i Folkbokföringsregistret. Jag skulle rekommendera att du ringer till Skatteverket och frågar om de har uppgifter om var personen ifråga bor. Om det finns flera i Sverige med samma för- och efternamn är det bra om du har några andra uppgifter, exempelvis vilket år personen är född.

Du skriver att du misstänker att personen har skyddat boende. Som huvudregel får Skatteverket lämna ut uppgifter om var en person är folkbokförd, men om personen har skyddade personuppgifter kan det vara så att Skatteverket inte får lämna ut några uppgifter. På Skatteverkets hemsida (länk här) kan du läsa mer om skyddade personuppgifter. Här finns en länk till Skatteverkets hemsida med kontaktuppgifter till Skatteverket.

Vad du kan göra nu

Jag skulle rekommendera att du ringer till Skatteverket och frågar var personen är folkbokförd, men om personen har skyddade personuppgifter kan det hända att Skatteverket inte får lämna ut de uppgifterna.

Om du har fler frågor kan du ringa till Lawlines telefonrådgivning. Telefonnumret är 08-533 300 04, och telefonrådgivningen har öppet måndag–fredag kl. 10.00–16.00.

Vänligen,

Jenny Hedin
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sekretess (241)
2021-02-24 Vilken sekretess gäller mellan hälso- och sjukvården och socialtjänsten?
2021-02-14 Sekretess och samtycke till brytande av sekretess i sjukvården
2021-02-09 begära ut handling med sekretess
2021-02-01 Sekretess inom socialtjänsten

Alla besvarade frågor (89488)