Hur sker en giltig gåva av fast egendom?

2019-10-01 i FASTIGHETSRÄTT
FRÅGA
En anhörig fick för några år sedan en fastighet i gåva och är nu lagfaren ägare! Den anhörige är inte arvtagare. Nu har gåvogivaren avlidit. Kan allmänna arvsfonden ogiltigförklara gåvan?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Denna fråga regleras i Jordabalkens 4 kap. Det gäller samma formkrav för gåva av fast egendom som vid köp (4 kap. 29 § JB). Det är relativt högt ställda formella krav som krävs och om dessa inte iakttas är överlåtelsen inte giltigt (4 kap. 1 § tredje stycket JB). I din fråga verkar det som att överlåtelse har skett och gåvomottagaren är både civilrättslig och offentligrättslig ägare (dvs lagfaren ägare).

Enda möjligheten att ogiltigförklara gåvan i det här skedet är att undersöka om formvillkoren i 4 kap. 1 § JB har uppfyllts. Om dessa har bortsetts från så är överlåtelsen ogiltig och fastigheten ska således återgå till dödsboet.

Om du vill gå vidare med ditt ärende och få en mer detaljerad utredning är du varmt välkommen att kontakta en av våra verksamma jurister här.

Hoppas du fick svar på din fråga,

MVH

André Blomquist
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Jag 14driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-10-01 23:10
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1882)
2019-10-14 Är det möjligt att kringgå ett förköpsvillkor genom att ge bort en fastighet i gåva?
2019-10-11 Har markägaren rätt till ersättning för skogen vid ett förordnande enligt 113 § byggnadslagen?
2019-10-05 Krävs alla delägares samtycke vid försäljning av samägd fastighet?
2019-10-03 Får jag såga ner gren som hänger in på min tomt?

Alla besvarade frågor (73827)