Hur ska man skydda sin egendom vid en eventuell skilsmässa?

FRÅGA
Hej, väntar på att min fru som jag gifte mig med utomlands ska komma till Sverige ganska snart, äktenskapet är inte registrerat än i Sverige,har köpt nyligt ett hus ,eftersom jag har varit gift tidigare så vill jag skydda mig från eventuella förluster i fall vi kommer på att vi faktiskt inte passar riktigt ihop...hur ska jag göra för att jag inte går miste om fastigheten som jag har lån på.
SVAR

Hej!

Om du vill skydda din fastighet eller din egendom, som du äger, vid en eventuellt skilsmässa (Äktenskapsskillnad), så måste du upprätta (Skriva) ett äktenskapsförord där det står antingen att fastigheten ska utgöra din enskilda egendom eller all din egendom ska utgöra din enskilda, eller att varje makes egendom (Det vill säga det som varje make äger) utgör enskild egendom.

Vad är enskild egendom?

Enskild egendom är den egendom som inte ingår i en bodelning när ett gift par skiljer sig. Enbart giftorättsgods ingår i en bodelning och enligt lag är giftorättsgods allt sådant som inte är enskild egendom, se Äktenskapsbalkens regler i 7 kap 1§ och 10 kap 1§. Enligt kap 7 2§ 1st 1p så kan man bland annat till följd av ett äktenskapsförord göra sin egendom till enskild egendom.

Förutsättningar för att ett äktenskapsförord ska vara giltigt? se Äktenskapsbalken 7 kap 3§.

1. Den ska vara skriftlig
2. Båda makarna ska skriva under äktenskapsförordet
3. Äktenskapsförordet ska registreras på skatteverket.

Vänligen,

Arash Ghavamnejad
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Äktenskap och äktenskapsförord (1200)
2021-02-28 Enskild egendom och giftorättsgods
2021-02-27 Erkännande av utländska äktenskap
2021-02-27 Får jag göra vad jag vill med mina pengar?
2021-02-21 Måste man specificera egendom i äktenskapsförord när all egendom ska vara enskild?

Alla besvarade frågor (89990)