Hur ska man gå vidare med tvist om hyresavtal?

Om ett hyresavtal upprättats där omkostnader för fastigheten såsom driftskostnader fastighetsskatt mm ska ses som hyra och hyresvärden förbjuder att inflyttning ska ske och lämnar hyresgästerna bostadslösa, hur ska man gå vidare med denna typ av kontraktsbrott?

Lawline svarar

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Mitt svar kommer vara av övergripande slag, med utgångspunkt i vart man kan vända sig med civilrättsliga tvister som rör hyra. Jag hänvisar till några bestämmelser i rättegångsbalken (RB) som du hittar här.

Civilrättsliga tvister kan avgöras i allmän domstol

Tvister av det här slaget, mellan juridiska och/eller privata personer, är så kallat civilrättsliga och kan avgöras i allmän domstol, med tingsrätten som första instans. För att kunna få en sak prövad i tingsrätten måste man lämna in en stämningsansökan till tingsrätten på den ort där svaranden (alltså den man vill stämma) har sin hemvist (= var folkbokförd den 1 november föregående år), enligt 10:1 1 och 2 st. RB. I 42:2 RB anges vad en stämningsansökan ska innehålla. Att lämna in en stämningsansökan kostar mellan 900 och 2800 kr (beroende på vad tvisten rör/hur mycket pengar det handlar om). Information om detta finns på Sveriges Domstolars hemsida.

Att starta en rättegång är förenat med en ekonomisk risk eftersom den part som förlorar målet i regel ska ersätta den andra parten för dennes rättegångskostnader. Eftersom jag har knapphändig information om de omständigheter som föreligger i ditt fall kan jag inte uttala mig om vad en eventuell domstolsprövning skulle få för utgång. Inom juridiken handlar mycket om att kunna bevisa sin rätt varför vetskapen om att man själv har rätt inte nödvändigtvis innebär att man vid en prövning får rätt.

Mitt förslag i ditt fall

Mitt förslag i den här situationen är därför att i första hand prata med hyresvärden eller hyresgästföreningen (om man är medlem där) för att se om man kan komma till en lösning på så vis. Ett annat alternativ är att vända sig till Hyresnämnden som kan medla i olika typer av tvister rörande hyra. Att skicka in en ansökan till hyresnämnden om att de ska ta upp ett ärende är kostnadsfritt. Mer specifik information finns på Hyresnämndens hemsida.

Om man skulle vilja starta en rättegång kan man, om man vill, ta hjälp av en jurist eller advokat genom en advokatbyrå. Man kan boka tid hos en av våra jurister direkt på lawline.se/boka.

Hoppas att du känner att du fått svar på din fråga,

Mvh

Maja Stolt RosellRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Fastighetsrätt och Hyresavtal? Vi hjälper dig till fast pris!

Avtalsgranskning4995 kr

Få ett avtal granskat av en utbildad jurist. Avtalet ska vara på svenska och får vara max 7 sidor långt. Juristen granskar avtalet och återkopplar till dig med skriftlig feedback. Vid behov i form av förslag på ändringar, tillägg och justeringar, samt rådgivning.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning