Hur ser man om innehållet i ett testamente är giltigt och hur klandrar man ett testamente?
Hej heter Janne min Pappa gick bort för några dagar sedan och hade upprättat ett testamente skulle vara oerhörd tacksam om ni kunde läsa igenom det och se om allt är korrekt , till saken hör att Birgitta har avlidit efter testamenten utan min pappas vetskap.
Testamente
Upprättat av tage XX vägen adress
Alla tidigare upprättade testamenten eller ev. åtaganden gäller inte längre.
Min maka skall efter min död ha full och oinskränkt rätt att disponera alla
mina tillgångar i form av kontakter, obligationer, fonder, fastigheter, lägenheteten i Brf Anden etc.
Rana skall m.a.o. sitta kvar i orubbat bo — sedan medel avsatts för det som nedan förordnas.
Mina barn Birgitta, Jan och Maria skall ha sin laglott.
Min bror Åke övertar som gåva min andel i fastigheten
För att ekonomiskt skapa rättvisa mellan Jarl-och Maria får Maria 60.000 kronor att fördela
mellan sig barn och barnbarn.
Till X ges en grundplåt på 20.000 kronor — de bildar en stiftelse
med namnet X — Vid varje av X arrangerad tävling betalas förslagsvis 5 kr
per deltagare till stiftelsen — förvaltas medlen med rimligt risktagande bör det så småningom finnas
medel att hyra eller köpa ett bridgens hus på X.
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Då tjänsten på hemsidan inte tillåter att man bifogar bilagor kan jag enbart se det du har skrivit i frågerutan. Därmed kommer jag försöka ge dig ett mer allmänt hållet svar här på hemsidan så kan vi ta själva granskningen på mailen. Jag kopplar vidare till dig per mail och här på hemsidan kommer jag avlägsna känsliga uppgifter.
Är du enbart intresserad av om jag anser att testamentet är korrekt eller inte kan du hoppa ner till punkten 4.
1. Vad är ett testamente och vad är formkraven för det?
Ett testamente är ett juridiskt bindande dokument som en person skriver för att reglera hur kvarlåtenskapen ska fördelas efter dennes död.
För att ett testamente ska vara giltigt så är det viktigt formkraven är uppfyllda enligt 10 kap. 1 § Ärvdabalken (ÄB). Det ska upprättats skriftligen. Vidare ska två vittnen samtidigt närvara och skriva under med sina namn, samt vara medvetna om att det är ett testamente de bevittnar, det krävs dock inte att de känner till testamentets innehåll. Enligt 10 kap 4 § ÄB följer kraven på vilka som får vara testamentvittne.
2. Vad gör jag ifall jag inte anser att testamentet är giltigt pga fel formkrav?
Om formkravet inte uppfyllts, är testamentet inte gällande (13 kap 1 § ÄB). Dock sker inte ogiltigheten automatiskt utan för att göra gällande att testamentet är ogiltigt kan du som arvinge klandra det inom sex månader från att du har blivit delgiven det 14 kap 4 § ÄB. En klandertalan anses väckt när din stämningsansökan har inkommit till tingsrätten. Du väcker alltså talan om klander hos tingsrätten. Talan väcks mot testamentstagare.
Huruvida testamentet är upprättat korrekt vet du nog bättre än jag, men av en första anblick kan jag inte se några underskrifter ifrån några vittnen. Eftersom du inte har bifogat testamentet kan jag således inte se heller om det är några vittnesunderskrifter. Jag återkommer till dig per mail om det.
Något du bör tänka på om testamentet inte har några underskrifter är att klandra testamentet om du inte är nöjd med det eftersom att testamentet är ogiltigt. Klandrar du det inte kommer testamentet att bestå och kvarlåtenskapen förordnas efter så som det är skrivit.
3. Särkullbarn har alltid rätt till sin laglott
Viktigt att komma ihåg är att bröstarvingar alltid har rätt att få ut sin laglott. Upprättar man ett testamente där man föreskriver att all egendom ska tillfalla någon annan eller några andra så kan det finnas risk att den avlidnes särkullbarn väcker klandertalan för att få ut sin laglott. Ett särkullbarn har alltid rätt till sin laglott, dvs hälften av en arvslott (se 7 kap 1 § Ärvdabalken (ÄB).
Då det är föreskrivet i testamentet att ni ska få ut er laglott så är testamentet giltigt på den punkten.
3. Är innehållet i testamentet giltigt?
Det krävs väldigt mycket för att man ska kunna ha någon möjlighet att klandra själva innehållet i ett testamente, någon av ogidtighetsgrunderna måste föreligga i 13 kap. ÄB. Om det är något i själva innehållet som är osäkert så ska man alltid tolka testamentet utifrån testators vilja, dvs ut efter din pappas vilja.
Huvudregeln när egendom testamenteras är att testamentstagare övertar egendom med full äganderätt.
Hur formuleringen, "Min maka skall efter min död ha full och oinskränkt rätt att disponera alla mina tillgångar" är svår att tolka. Antingen har er far menat att hon ska ärva allting med full äganderätt, vilket är huvudregeln, eller så har han menat att hon ska ärva allting med fri förfoganderätt och får disponera över egendomen så länge hon lever. Med fri förfoganderätt menas att hon får disponera över egendomen, konsumera den osv, det enda hon inte får göra är att testamentera bort den eller pantsätta den under sin livstid. Det hon ärver med fri förfoganderätt ska tillfalla er syskon när väl hon går bort. Äger hon allt med full äganderätt har ni inte längre något anspråk på egendomen.
Jag tolkar det som att hon ska få förvärva all egendom med full äganderätt. Dock om det har förekommit omständigheter som tyder på annat så gäller det. (11 kap. 1 § ÄB.
Vad händer nu när Birgitta är död?
I en sådan situation gäller att man skall ge testamentet den tolkning som kan antas stämma överens med testators (den avlidnes) vilja (11 kap. 1 § Ärvdabalken (ÄB). Det blir kort sagt i princip fråga om att tolka testamentet, eller väga in någon annan omständighet som kan göra att man kan utröna vad er pappa velat skulle hända om någon gick bort. Om det exempelvis framgår av testamentet eller man vet om att testatorn haft en tanke med sin fördelning, exempelvis sagt att han eller hon ville att arvet i andra hand skulle gå till någon annan person, är det alltså det som skall gälla.
Går det inte att utröna någon tolkning av testamentet eller det inte finns några omständigheter som tyder på vad testatorn velat, får man använda sig av tolkningsreglerna i 11 kap ÄB. I denna situationen hade man använt sig av 11 kap 6 § ÄB som hade sagt att testamenttagarens arvingar hade fått ta del av arvet om en testamenttagare hinner dö före testorn.
Alltså den lott som tillfaller Birgitta ska gå till hennes barn eller barnbarn om hon har några. Har hon inga barn så kommer troligtvis kvarlåtenskapen tillfalla er andra syskon. Då kommer hennes tredjedel delas på två.
Överlåtelse av fastighet till din bror
Det är fel att kalla det gåva eftersom det inte sker en gåva utan han erhåller fastigheten genom testamente. Det praktiska utfallet bli ändå detsamma.
Vad som i övrigt är föreskrivet i testamentet ser jag inga problem med.
Hoppas det var svar på din fråga! Jag hör av mig på mailen.
Med vänliga hälsningar