Hur påverkas min skuldsanering om jag gifter mig?

2017-05-31 i Skuldsanering
FRÅGA
Jag fick nyligen igenom skuldsanering och pga att jag får ekonomiskt bistånd och inte kommer bli aktiv på arbetsmarknaden under överskådlig tid, plus att jag har barn, så har jag det betalningsfritt och förkortat till 3 år istället för 5. Vad skulle hända om jag gifter mig med en man som har inkomst? Räknas inkomst för mig eller för hushållet? Kan det påverka skuldsaneringen?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Det som kan hända med din skuldsanering om du gifter dig är att de månadskostnader som finns i hushållet så exempelvis hyra, mat och räkningar kan delas på två personer. Dettat kan innebära att mer av din inkomst skulle kunna tas i anspråk i skuldsaneringen.

Kostnaderna delas på detta sätt även om man flyttar tillsammans med någon och blir sambos, det är alltså vilka som ingår i hushållet som har betydelse och inte just giftermålet i sig. Om ni då bor tillsammans innan påverkar inte giftermålet skuldsaneringen alls.

Skulder är personliga och därför kommer skulderna fortfarande vara det i fall du gifter dig. På grund av det kommer inte inkomsterna att slås ihop för att ni tillsammans skulle kunna betala en större del av dina skulder.

Vid vidare frågor är du välkommen att återkomma och då frågan rör skuldsanering kan du även ställa frågor till Kronofogdemyndigheten.

Hoppas att detta gav svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar

Lisa Andersson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Skuldsanering (187)
2021-07-30 Utmätning av arv under pågående skuldsanering
2021-07-26 Vad händer om man missar betala skuldsaneringen en månad?
2021-07-24 Kan ett arv påverka beslut om skuldsanering?
2021-07-08 Kan uthyrning av min lägenhet påverka skuldsaneringsbeslutet?

Alla besvarade frågor (94458)