Hur ofta återupptas en nedlagd förundersökning gällande våldtäkt?

2019-06-30 i Förundersökning
FRÅGA
Hur ofta kan en nedlagd förundersökningen om våldtäkt återupptas när det är ord står mot ord och misstänken har stödbevisning?
SVAR

Hej, och stort tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

För att få svar på din fråga så får vi gå in i Rättegångsbalken (RB) och kika.

Vilket är förundersökningens syfte?

Syftet med förundersökningen är i korta drag först och främst att kartlägga om något brott har begåtts, för att sedan undersöka om det finns tillräckligt med underlag för att väcka åtal. Förundersökningen drivs av antingen åklagare eller polisen (RB 23 kap 2-3 §).

När kan en förundersökning komma att läggas ned?

En förundersökning kan på olika grunder dessutom läggas ned. Grunderna till detta kan variera. Det kan t.ex. vara så att det helt enkelt inte finns anledning till att fullfölja den (RB 23 kap 4 § andra stycket). Det kan dock också vara så att en fortsatt utredning exempelvis skulle kräva kostnader som inte är rimliga i förhållande till "sakens betydelse" och brottet dessutom inte resulterar i fängelse i mer än tre månader (RB 23 kap 4 a §).

Jag tolkar dock din fråga på så sätt att förundersökningen har lagts ner på grund av omständigheter såsom exempelvis brist på bevis. Förundersökningen kan isåfall återupptas om det framkommer nya omständigheter som skulle kunna komma att leda till en fällande dom. Beslutet om nedläggning kan då omprövas.

Hur ofta återupptas en nedlagd förundersökning?

Angående din fråga om hur ofta en nedlagd förundersökning återupptas, så är det naturligtvis en svår fråga att besvara. Vad man dock kan säga är att det är få beslut som ändras, och chansen för att förundersökningen återupptas är kanske därför inte vidare stor. Det är dock viktigt att komma ihåg att det hela beror på om det kommer fram nya omständigheter, vad det är för sorts omständigheter och vilken betydelse de kan komma att få.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! Om du skulle ha några ytterligare funderingar så är du mer än välkommen till att ställa en ny.

Med vänliga hälsningar,

Mikaela Berglind Mäkinen
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hallå60 Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-07-01 21:06
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Förundersökning (374)
2019-08-10 Jag är misstänkt för stöld, blir jag gripen om jag åker på semester?
2019-08-01 Överprövning av nedlagd förundersökning
2019-07-31 Vem beslutar om kroppsvisitation?
2019-07-31 Överprövning av beslut

Alla besvarade frågor (72053)