Hur många semesterdagar har man rätt till?

FRÅGA
Hej,Min man är anställd på 65% och arbetar 4 dagar. I hans kontrakt står det "semester 32 dagar vid heltid". I tron att han har rätt till 25 dagar tog han 21 dagas lång semester. Nu har lönehandläggaren räknat dag 21 som tjänsteledig samt anteckning att han haft rätt till bara 20 dagars semester.Är det rätt och hur har hon räknat i så fall?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Semesterlagen:

Svar på din fråga finner man i Semesterlagen (1977:480). Den är delvis dispositiv. Med det menas att man kan avtala om villkoren i lagen. I din mans kontrakt står det att han har rätt till 32 dagar vid heltid, och det är ett exempel på ett giltigt avtalsvillkor där man går ifrån lagen. Däremot finns det bestämmelser i lagen som man inte får avtala om. Det kallas att bestämmelserna är tvingande till arbetstagarens förmån. Man får således inte avtala så att det blir sämre för arbetstagaren än vad lagen föreskriver.

Skillnad på semesterledighet och semester med semesterlön:

Semesterledighet är den ledigheten man har rätt till, oavsett hur många timmar man jobbar. Enligt 4 § Semesterlagen har en arbetstagare alltid rätt till 25 semesterdagar (lördagar och söndagar räknas inte, alltså sammanlagt 5 veckor) på ett semesterår. Ett semesterår är från 1 april till 31 mars påföljande år (3 § Semesterlagen). Enda gången man får frångå denna minimumregel är om tjänsten avses pågå högst tre månader enligt 5 § Semesterlagen, men då ska ändå semesterersättning utgå.

Däremot innebär inte denna regel att man automatiskt har rätt till semesterlön under de 25 dagarna. Huruvida man har rätt till ersättning avgörs utifrån intjänade dagar.

Det är svårt att avgöra hur lönehandläggaren tänkt, däremot är det bra att veta att din man har rätt till 25 semesterdagar. Om det under de dagarna även ska utgå semesterlön beror på hur många dagar han intjänat. Det regleras genom 7 § Semesterlagen. Man räknar antalet arbetsdagar under intjänandeåret minus de dagar arbetstagaren varit helt frånvarande från arbetet utan lön. Differensen av det divideras (delas med) antalet dagar under intjänandeåret. Kvoten (svaret därefter) multipliceras med 25. Om svaret inte är heltal ska det avrundas upp till närmsta heltal.

Jag råder er att fråga handledaren varför hon angett dagar som tjänstledigt när en anställd alltid har rätt till 25 dagar. Kolla även upp genom räkningsmodellen enligt 7 § hur många dagar din man har intjänat.

Lycka till!

Om du vill ha mer rådgivning är du mer än välkommen att vända dig till några av våra andra tjänster:

- Gratis telefonrådgivning, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 2.

- Ställ en expressfråga och få garanterat svar inom tre dagar för 995 kr, klicka här

- Ställ en expressfråga och få garanterat svar inom 24 h för 1495 kr, klicka här

- Boka tid med en jurist för 1677,50 kr/h, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 1.

Med vänlig hälsning,

Natalie van den Broek
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Semester och semesterersättning (368)
2021-08-29 Kan semesterersättning antas ingå i lönen?
2021-08-26 Får semesterlön betalas ut löpande och utgör kostförmån en semesterlönegrundande inkomst?
2021-08-24 Fråga om semesterdagar
2021-08-22 Hur mycket får jag i semesterersättning?

Alla besvarade frågor (95865)