Hur länge gäller ett holografiskt testamente?

2017-04-05 i Testamente
FRÅGA
Hej, min gammelmoster har gått bort och hon har skrivit ett testamente 2009 som endast hon har undertecknat under tid hon varit cancersjuk, testamentet är skriver på A4 papper. Min fråga är om detta testamente är giltigt då hon emellan 2009 och 2017 varit frisk vid flertal tillfällen och vid sina sinnens fulla bruk. Kan ett holografiskt testamente vara giltigt trots att det gått åtta år sedan testamentet skrevs och min gammelmoster varit frisk därimellan?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Giltigheten av ett holografiskt testamente regleras i 10 kap. 3 § 2 st ärvdabalken.
Paragrafen stadgar att ett sådant testamente är ogiltigt om testatorn under tre månader har haft tillfälle/förmåga att förordna ett testamente på ett sådant sett som anges i 10 kap. 1 § ärvdabalken.

Om en testator faller in och ut i förmåga att upprätta ett regelrätt testamente så räknas den "friska" tiden samman och när den tiden uppgår till tre månader är det holografiska testamentet ogiltigt.

Om din gammelmoster under tiden mellan 2009 till 2017 vid dessa flertalet tillfällen var vid sina sinnes fulla bruk under en sammanlagd tid av tre månader så är det holografiska testamentet alltså ogiltigt.

Hoppas att du fått svar på din fråga.

Vänligen,

David McKenzie
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2897)
2021-07-30 Formkrav testamente
2021-07-30 Bra utformning av testamente
2021-07-29 Bevittna testamente - varför och vilka?
2021-07-27 Är kontanta medel egendom?

Alla besvarade frågor (94413)