Hur görs en korrekt uppsägning av hyresavtal?

2017-08-13 i Hyresavtal
FRÅGA
Hur säger jag upp en hyresgäst:ensamstående mamma som har en dotter på 11 år.Hon har bott där sedan mars i år. Orsak till uppsägning:försenad/ingen betalning,misskötsel av trädgård/sopor/rökt inne. I vårt kontrakt står det att hyresgäst sägs automatisk upp vid försenad betalning,hon har 3 månaders uppsägningstid. Hur går jag tillväga för att göra en korrekt uppsägning/så jag får ut denna personen? Är drt något speciellt jag måste göra når hon är ensamstående mamma? Och har ett barn?Mvh lise-lotte
SVAR

Hejsan, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga. Av din fråga framgår inte om det rör sig om en hyresrätt, bostadsrätt eller fastighet. Om det rör sig om en hyresrätt gäller enbart 12 kap. jordabalken (JB). Gäller det däremot en bostadsrätt eller fastighet som du äger, gäller också lagen om uthyrning av egen bostad (2012:978). Det framgår inte om erat hyresavtal gäller för obestämd eller bestämd tid. Gäller avtalet bestämd tid upphör det vid hyrestidens utgång. Gäller däremot hyresavtalet för obestämd tid måste det sägas upp för att upphöra att gälla, se 3 § i ovan nämnda lagar. Jag har tolkat din fråga som att det gäller en andrahandsuthyrning. Det enda du i så fall behöver tänka på är att uppsägningen ska vara skriftlig enligt 12 kap. 8 § JB. Du behöver inte ange orsaken till uppsägningen (andra sycket 12 kap. 8 §), detta då din hyresgäst saknar rätt till förlängning enligt 12 kap. 45 § JB. Jag tolkar det också som att du tänker låta din hyresgäst bo kvar i de tre månader som uppsägningstiden löper. Eftersom du säger upp hyresavtalet enligt er avtalade uppsägningstid rör det sig inte om ett förverkande där avtalet upphör att gälla i förtid och därmed behöver inte socialnämnden kontaktas (se 12 kap. 44 § stycke 4 punkt 1 JB). Det följer också av 12 kap. 45 § JB att hyresgästen inte har rätt till förlängning eller besittningsrätt som man också kallar det, när det rör sig om en sådan kort andrahandsuthyrning som du beskriver. Hoppas att du fått svar på din fråga.

Vänligen

Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1646)
2021-11-30 Besittningsskydd vid privat uthyrning
2021-11-30 Djurförbud- hyresrätt
2021-11-27 Vilken uppsägningstid gäller?
2021-11-24 Har arbetsgivaren större handlingsutrymme när denne agerar hyresvärd än vad andra hyresvärdar normalt sett har?

Alla besvarade frågor (97674)