Hur gör jag för att min man inte ska få min gåva av mamma om vi skiljer oss eller jag dör?

Hej! Jag skall få en större summa pengar av min mamma. Jag vill inte att den skall ingå i en ev. bodelning vid skilsmässa. Hur ska vi lösa det? Räcker det att vi själva skriver ett papper på att det skall betraktas som en enskild gåva eller måste det skrivas hos en jurist?

Om jag skulle gå bort, vad händer med pengarna då? Jag har en dotter som närmsta anhörig, men min mamma är i livet samt min yngre bror. Jag skulle helst se att pengarna gick tillbaka till min mamma om jag dör före henne, är det möjligt?

Det viktiga är att pengarna inte går till min man och hans son som han har sen ett tidigare förhållande.

Hur gör jag?

Mvh

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Lagarna som behandlar detta heter Äktenskapsbalken (ÄktB) och Ärvdabalken (ÄB).

I svaret nedan så förutsätter jag att dottern du skriver om är er gemensamma.


Skriv ett gåvobrev med villkor

För att egendomen ska kunna undantas vid en bodelning så behöver egendomen vara enskild. I bodelningen delas bara egendom som är gemensam, sk giftorättsgods, 10 kap. 1 § ÄktB. Egendom kan bland annat bli enskild genom ett äktenskapsförord men det är enklare att din mamma ger gåvan med villkoret att den ska vara din enskilda, 7 kap. 2 § ÄktB. Eftersom det är en betydande summa pengar bör din mamma även sätta upp villkoren att avkastning från gåvan eller annat som trätt i gåvans ställe också ska vara din enskilda egendom (annars är det giftorättsgods och ska då delas).

Vid en eventuell bodelning så kommer din gåva inte delas om du får den som enskild egendom. Istället delas din och din mans gemensamma egendom. Du och din mamma kan få hjälp att skriva gåvobrevet genom Lawlines avtalstjänst.


Vad händer om du skulle gå bort?

När en make dör i ett äktenskap så ska en bodelning genomföras, 9 kap. 1 § ÄktB. Här kommer din enskilda egendom undantas, dvs inte delas (bodelningen går till på samma sätt som vid en skilsmässa, se ovan). Men efter att bodelningen är klar och det blir dags att dela ut arvet efter dig (arvet är enskild egendom + din del i bodelningen) så kommer det att gå direkt till din man (förutsatt att din dotter är ert gemensamma barn). Din dotter kommer sedan att få ut sitt arv efter dig när din man (och hennes far) dör, egendomen kan då ha blivit mindre eller större, 3 kap. 1 § ÄB & 3 kap 2 § ÄB.

Om du vill att arvet efter dig ska fördelas annorlunda behöver du frångå det regler om arv som lagen har ställt upp. Det gör du med hjälp av ett testamente.


Exempel 1: 50% till mamma, 50% i efterarv till dotter

Om du vill att din mamma ska ärva så mycket som det bara går från dig så kan du skriva att all din egendom ska gå till din mamma med undantag från din dotters laglott. Laglotten är hälften av hela arvet, ex. Om hela arvet är 100 000 så är laglotten 50 000. Laglotten har din dotter rätt att ärva och du kan inte testamentera bort det mot hennes vilja, 7 kap. 1 § ÄB. Viktigt att tänka på här är att din dotters laglott kommer gå till din man och hon kommer först få ut den vid hans död, 3 kap. 1 § ÄB & 3 kap 2 § ÄB.


Exempel 2: 50% till mamma, 50% direkt till dotter

Om du vill att din mamma ska ärva så mycket det går utan att det inkräktar på din dotters laglott kan du testamentera till båda. Delarna blir lika stora som i exempel 1 men nu får din dotter ut arvet direkt och pengarna går aldrig till din man.

Att tänka på vid exempel 2

1.

Här är det dock en sak som du behöver tänka på, den sk basbeloppsregeln. Den regeln sätter upp ett minimum för vad den efterlevande maken ska ha kvar efter bodelning och arvet (och den efterlevandes eventuella enskilda egendom). Den efterlevande maken ska efter bodelningen och eventuellt arv (och eventuell enskild egendom) ha kommit upp i 4 gånger prisbasbeloppet (2018 blir det 45 500 x 4 = 182 000 kr), 3 kap. 1 § ÄB. Om den efterlevande maken fått minst 182 000 kr i bodelningen så har denne inte rätt till mer i arv. Om det dock är så att den efterlevande maken kanske bara kommer upp i 162 000 efter bodelningen så har denne rätt till att få 20 000 till i arv. Då får en testamentestagare 20 000 mindre till förmån för den efterlevande. I ditt fall kan regeln bli relevant om din och din mans gemensamma egendom är liten och din man inte har någon egen enskild egendom. Då kan ditt testamente till din dotter och din mamma minskas.

2.

Ifall det är så att din mamma avlider innan dig och du inte ändrar testamentet och därefter dör så kommer följande inträffa. De 50% som är testamenterade till din mamma gå delvis till din bror och delvis till din dotter, 11 kap. 6 § ÄB. Din bror och din dotter kommer dela på det som testamenterats till din mamma. Det innebär att din dotter slutligen får 75% av testamentet och att din bror får 25%. Om du vill undvika att din bror ska få någonting om din mamma dör innan dig så är det bäst att du ändrar ditt testamente innan du avlider. Du kan exempelvis ändra det så att din dotter får allt.

Om du vill ha hjälp att skriva gåvobrev eller testamente kan du använda dig av Lawlines avtalstjänst. Alternativt kan du ta kontakt med Lawlines juristbyrå för att få ytterligare vägledning.

Hoppas du fick svar på dina frågor!

Hälsningar,

Nora OlofssonRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Arvs- och testamentsrätt och Testamente? Vi hjälper dig till fast pris!

Testamente2995 kr

Upprättande av testamente (max 2 sidor) som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 30 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning